Ország-világ

2020.12.18. 20:15

Tarlós: nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása

Annyit kellett volna tenni, hogy csak a hídra megrendelik a felújítást, ami így 4,9 milliárddal olcsóbb lett volna – mondta a volt főpolgármester.

Tarlós István főpolgármester felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása mondta Tarlós István volt főpolgármester a Magyar Nemzet honlapján pénteken megjelent interjúban.

Ha a főváros elfogadta volna az egy évvel ezelőtti ajánlatot úgy, hogy módosítják az engedélyt és csakis a Lánchíd felújítását kérik, akkor jelen állás szerint 4,9 milliárdot spórolt volna Budapest a beruházáson mondta.

„Nem értem, hogy min lehet vitatkozni. Eredetileg a projekt több logikus elemből állt, a Lánchíd, konkrétan a híd felújítása, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás, valamint a Váralagút felújítása”

emlékeztetett Tarlós István.

Hozzátette: az ő vezetése alatt beérkezett legkedvezőbb pályázat szerint a Lánchíd, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás legkedvezőbb ajánlata áfával és tartalékkerettel együtt 31 milliárd 296 millió 775 ezer forint volt. Ezen belül egyértelműen elkülöníthető volt magában a Lánchíd ára – a Széchenyi tér nélkül –, ami áfával és tartalékkerettel együtt 21 milliárd 803 millió 833 ezer forint volt.

Most a főváros úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel és csak a Lánchíd felújítására fogadta el a 26,7 milliárd forintot. És azt állítja valaki, hogy ez nyolcmilliárd forinttal kedvezőbb ajánlat, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt. Ez nem igaz, mert a Lánchíd ára, ha összehasonlítjuk a 21,8 milliárdot a 26,7 milliárddal, vagyis a Lánchidat a Lánchíddal, akkor nem nyolcmilliárddal olcsóbb, hanem 4,9 milliárddal drágább, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt mondta a volt főpolgármester.

Valaki azt csinálta most a fővárosnál, hogy a Lánchíd árát összehasonlította a Lánchíd és a Széchényi tér korábbi árának összegével, ami számtanilag „svindli”, hiszen a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni rendezés ebben az ajánlatban és ebben a 26,7 milliárdban nincs benne. Annyit kellett volna tenni pont egy évvel ezelőtt, hogy módosítják az engedélyezési okiratot csak a Lánchídra és megrendelik csak a Lánchidat, ami így a jelenleginél 4,9 milliárddal olcsóbb lett volna. Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, nem is értem, hogy min lehet vitatkozni fogalmazott Tarlós István.

Nem is tudom, hogy valakinek hogyan juthat eszébe, hogy két, ilyen eltérő és komoly árkülönbözetű műszaki tartalom közé egyenlőségjelet tegyen

tette hozzá a korábbi városvezető.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, a Lánchíd felújításának költségeivel kapcsolatos vitát az élesztette fel, hogy csütörtökön Karácsony Gergely a Facebook-oldalán arról posztolt: szerinte nyolcmilliárddal olcsóbban újítják fel a hidat.

A főpolgármester azt állította Facebook-bejegyzésében, hogy „az előző városvezetés által kiírt, majd általuk vissza is dobott közbeszerzésen mintegy 35 milliárdba került volna a híd megújulása, az ezzel összevethető legolcsóbb ajánlat a BKK által kiírt közbeszerzésen valamivel 27 milliárd alatt van”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában