Ország-világ

2021.03.08. 18:56

Telefonos bűnügyi felügyelet alatt az Idun kapitánya

Hableány katasztrófa: 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják az ukrán hajóst.

Jogerősen is úgy döntött a bíróság, hogy a Hableány-katasztrófában érintett Viking Idun szállodahajó segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított ukrán kapitányának elegendő havonta egyszer telefonon jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon. Az eljáró bíró a pandémiával magyarázza a megengedőnek tűnő kényszerintézkedést – írja a Magyar Nemzet.

Igazságszolgáltatási unikum! Telefonos bűnügyi felügyeletet rendeltek el egy gyanúsított számára. Ilyen még nem fordult elő Magyarországon, ám most a pandémia miatti korlátozások következtében ez is megtörtént.

Nézzük a részleteket.

A bíróság másodfokon is elegendőnek találta a Hableány-katasztrófa kapcsán 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsított, a Viking Idunt kormányzó ukrán hajóskapitánynak a telefonos jelentkezési kötelezettséget, és helybenhagyta a kényszerintézkedés április 30-i határidejét is – tudta a Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészség sajtószolgálatától. Ennek értelmében

a kapitánynak elegendő havonta egyszer telefonon jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon.

A Fővárosi Törvényszék a döntés indoklásáról addig nem ad tájékoztatást, amíg az érintettek – ez nyilvánvalóan az Ukrajnában tartózkodó hajóskapitányra vonatkozik – meg nem kapják a határozatot, a főügyészség ugyanis már átvette az elsőfokú döntést megerősítő jogerős döntésről szóló dokumentumot, amivel az ügyészség nem értett egyet.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész annak idején közölte: az első fok határozatának napvilágra kerülése után fellebbezett a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a bűnügyi felügyeletet elrendelő végzés ellen, mert bár a bíróság elrendelte a kényszerintézkedést,

a vádhatóság kifogásolja, hogy nem írt elő személyes, csak telefonos jelentkezési kötelezettséget a Viking Idun ukrán kapitányának.

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint a kerületi bíróság a konkrét ügyben a járványhelyzet miatt változtatta meg a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait.

A Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy évvel ezelőtt hallgatta ki gyanúsítottként, majd az illetékes ügyészség indítványt tett a nyomozási bírónak a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére, hogy biztosított legyen a jelenléte az eljárásban. A bíróság a kényszerintézkedést elrendelte és azóta meg is hosszabbította azzal, hogy havonta egyszer személyesen jelentkeznie kell a kapitánynak a rendőrségen. A bűnügyi felügyelet intézménye lehetővé tette a gyanúsítottnak, hogy külföldre utazzon, csak azt írta elő neki, hogy a megjelölt időpontokban jelenjen meg a rendőrségen. Ugyanakkor, mint azt megírtuk,

tíz hónapja csak telefonon jelentkezik a kapitány az V. kerületi rendőrkapitányságon. T. F. nem szökött meg, ugyanis a világjárvány miatt szabályszerűen kimentette magát a jelentkezések alól, amit az ügyészség is elismert.

Január 30-án a bíróság április 30-ig meghosszabbította az ukrán hajóskapitány bűnügyi felügyeletét, de már nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a kapitánynak. A végzés ellen az ügyészség azért fellebbezett, mert megítélésük szerint a telefonos jelentkezés a mai, modern technika mellett már semmiféle fizikai korlátozásnak nem minősül, így a törvény által deklarált célnak sem felel meg.

A bíróság álláspontja azonban az, hogy a járványügyi helyzet miatt fennálló korlátozásokra – határzár, karanténkötelezettség – figyelemmel változtatta meg a bűnügyi felügyeletnek a gyanúsított részére korábban előírt magatartási szabályait. Ráadásul a gyanúsított egészségi állapota miatt sem valószínű, hogy ismét munkába tudna állni, illetve szabadon közlekedhetne az országok között.

A Hableány-katasztrófa ügyében a nyomozás továbbra is az Idun kapitányának távollétében folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában