Illegális bevándorlás

2019.02.19. 17:04

Terrorizmussal kapcsolatba hozható migránsokat találtak Boszniában

A boszniai hatóságok az év eleje óta öt olyan migránst azonosítottak az országban, akik összefüggésbe hozhatók a nemzetközi terrorizmussal – közölte értesülését az internetes oldalán a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

A beszámoló szerint az év eleje óta Szarajevóban és a horvát határhoz közeli Bihácson hat afgán illegális bevándorlót helyeztek megfigyelés alá a boszniai hatóságok. Közülük öt kapcsolatba hozható a nemzetközi terrorizmussal, míg a hatodikat szervezett bűnözés és embercsempészet miatt figyelik meg.

A rendőrség közlése szerint a 20-30-as éveikben járó férfiak veszélyt jelentenek az ország biztonságára és rendjére, ezért megkezdték a kiutasításukhoz szükséges dokumentumok összegyűjtését.

A hatóságok a múlt héten közölték, hogy az év eleje óta 1045 új migránst regisztráltak Bosznia-Hercegovinában.

A migránsválság Boszniában jelenleg leginkább a horvát határhoz közeli Una Sana kantont érinti. Az országban hét befogadóközpont van, ám a migránsok nem szeretnének az ország középső részén lévő intézményekben szállást kapni, véleményük szerint ugyanis úgy kisebb az esélyük arra, hogy minél hamarabb tovább tudjanak menni a nyugat-európai országok felé.

Hivatalos adatok szerint a tavalyi évben több mint 24 ezer illegális bevándorló haladt át Bosznia-Hercegovinán Nyugat-Európa felé.

A nyugat-balkáni útvonal fő irányai az utóbbi egy évben megváltoztak, a korábbi Macedónia-Szerbia-Magyarország útirányról Macedónia-Szerbia-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra vagy Albánia-Montenegró-Bosznia-Hercegovina-Horvátország-Szlovénia útvonalra módosult az irány. A híradások szerint jelenleg a legtöbben Boszniában tartózkodnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában