bűnügy

2019.07.04. 15:53

Terrortámadásra készültek Bosznia-Hercegovinában

A radikális szalafita mozgalom tervezte a támadásokat.

Elítéltek két iszlamistát rendőrök elleni terrortámadás előkészítéséért csütörtökön Bosznia-Hercegovinában – közölte a Szabad Európa Rádió balkáni irodája.

A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy Maksim Bozic és Edin Hastor a radikális szalafita mozgalom tagjaként terrortámadást készített elő a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA), valamint a tuzlai rendőrség épülete ellen. A két férfi, másokkal együtt fegyvert és robbanószert szerzett be, és ezzel veszélyeztette az ország alkotmányos rendjét.

Maksim Bozicot első fokon négy, Edin Hastort pedig két és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

A férfiakat egy évvel ezelőtt fogták el, a rendőrök több robbanószerkezetet, automata fegyvereket, valamint katonai felszerelést találtak náluk.

Bosznia-Hercegovina lakosságának valamivel több mint 50 százaléka muszlim vallású, ám többségük nem tartozik az iszlám egyik radikális ágához sem, de jelen vannak a szélsőségek. A nyugat-balkáni ország területén az iszlamistáknak több kiképzőtáboruk is van, ezek többségét az 1992-1995-ös boszniai háború idején az országba érkező mudzsahid harcosok alapították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában