tiszteletadás

2019.01.19. 12:31

Tizenhárom éve történt a hejcei légi katasztrófa

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter együtt emlékezett.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Vajda János

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta: a szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a szlovák légierő csapatszállító repülőgépének 2006. január 19-ei lezuhanása. A katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe.

A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép a Hejce fölötti Borsó-hegyre zuhant le; a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

A szlovák miniszter kiemelte, tisztelettel adóznak az áldozatok – a Koszovóból hazatérő harminckilenc férfi és három nő – emléke előtt; lehetetlen megbékülni a veszteséggel.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter és Martin Farkas, a tragédia egyetlen túlélője a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenharmadik évfordulóján tartott megemlékezésen.
MTI/Vajda János

Peter Gajdos köszönetét fejezte ki a magyar honvédségnek, amelynek katonái szlovák bajtársaik elvesztését a saját veszteségükként élték át, és Hejce lakosainak, akik tizenhárom éve ápolják a szlovák katonák emlékét, gondozzák az emlékművet a szerencsétlenség helyszínén és a településen egyaránt, és annak idején segítettek a mentésben.

Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról szólt: az áldozatok halálával pótolhatatlan űr maradt a szívekben, mindig hiányozni fognak, a magyar honvédség sem felejti el őket.

Hozzátette, az elvesztett katonák Koszovóban a békéért szolgáltak, reményt adtak a balkáni országok népeinek, és erre büszkének kell lenni, mert „ők is büszkén látták el feladatukat”, ám néhány percre hazájuktól és szeretteiktől, a sikeres küldetés után életüket vesztették.

„Hejce neve örökre egybeforrt életükkel, küldetésükkel, a közös gyász szimbóluma maradt és marad”, a Borsó-hegy pedig néma emlékhelyként őrzi emléküket – mondta Benkő Tibor, aki szintén megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek a mentésben.

Az eseményen az idén is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte koszorúját elvesztett katonatársai emlékművénél.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter és Pavol Hamzik szlovák nagykövet mécsessel a kezükben a szlovák légierő hejcei katasztrófájának tizenharmadik évfordulóján tartott megemlékezésen .
MTI/Vajda János

A megemlékezésen Keszi Marcella, a lezuhant repülőgép parancsnokának testvére beszédében azt mondta: öccse úgy hagyta el a világot, hogy bűnösnek nyilvánították, meggyanúsították a baleset okozásával. Felszólította a szlovák védelmi minisztert, hogy szüntesse meg a dokumentumok titkosítását, adjon parancsot a vizsgálatok eredményének felülvizsgálatára.

A megemlékezés előtt a két miniszter, valamint Korom Ferenc a Magyar Honvédség parancsnoka és Daniel Zmekó, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke koszorút helyezett el a katasztrófa helyszínén, a Borsó-hegyen emelt obeliszknél, az áldozatok emlékére állított negyvenkét kopjafánál pedig mécseseket gyújtottak. Martin Farkas mind a negyvenkét kopjafánál elhelyezett egy mécsest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában