Rekord mennyiség

2021.03.23. 16:13

Tizenhat tonna drogpirulát foglaltak le Malajziában

A malajziai vámhatóság rekord mennyiségű, 16 tonna Captagon nevű drogpirulát foglalt le az ország legnagyobb kikötőjében, Port Klangban.

Abdul Latif Abdul Kadir, a vámhatóság vezetője közölte, hogy az amfetamin típusú kábítószerek közé tartozó, becslések szerint 94,8 millió darab tabletta értéke mintegy 5,2 milliárd ringgitre (389 milliárd forint) tehető.

A vámhatóság szerint a mostani az ország történek legnagyobb drogfogása. A kábítószert a Közel-Keletről Kelet-Ázsiába szállították egy konténerbe rejtve.

A tisztségviselő szerint az ügyben eddig még nem volt őrizetbe vétel. Malajziában halálbüntetés szabható ki a drogcsempészekre.

A Captagont, vagyis fenetilint 1960 és 1980 között használták a gyógyszeriparban az amfetamin és a metamfetamin alternatívájaként. A szer 1986-ban került fel az ENSZ veszélyes drogokat felsoroló listájára. A Captagon „dzsihadista pirula” néven is ismerté vált, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állítólag ezt a szert osztogatta harci drogként fegyvereseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában