második hajrá

2020.08.17. 13:03

Tízezren jelentkeztek a pótfelvételire

Az ingyenes szakot választók közül pedagógusképzésre pályáznak a legtöbben.

Véget ért az idei pótfelvételi, a már felvett 68 ezer fiatal mellé további csaknem tízezren szeretnének bekerülni az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire – értesült a Magyar Nemzet. A ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki.

Lezárult a 2020. évi pótfelvételi eljárás jelentkezési időszaka. Az augusztus 9-i határidőig összesen 9556-an nyújtottak be jelentkezést, ami néhány százzal meghaladja a 2019-es jelentkezői számot – tájékoztatta a lapot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Közlésük szerint a jelentkezők több mint 64,3 százaléka alapképzésre, 16 százaléka mesterképzésre, 11,2 százaléka felsőoktatási szakképzésre, 8,5 százaléka pedig osztatlan képzésre szeretne bejutni.

Az idei pótfelvételi különleges volt, mert második körben – kevés kivételtől eltekintve – nem szoktak ingyenes férőhelyeket hirdetni az egyetemek, ebben az évben viszont bizonyos képzési területeken és szakokon kínáltak állami ösztöndíjakat. Elsősorban azok a szakok tartoztak ebbe a körbe, amelyekre az általános eljárásban a tervezettnél kevesebb jelentkezőt tudtak felvenni a felsőoktatási intézmények.

Kijelenthető, hogy a kormányzati szándékot pozitívan fogadták a jelentkezők, mert a fiatalok negyven százaléka (összesen 3803 fő) az ösztöndíjas szakok közül választott, ezek között is a pedagógusképzés bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyet 906 fő jelölt meg. Ezt követik a gazdasági és a műszaki képzések szakjai egyenként ötszáz főnél magasabb jelentkezési számmal – tudatta a szaktárca, hozzátéve: sokan választottak még gyógypedagógia (177 fő), tanító (166 fő), óvodapedagógus (151 fő), illetve a gazdaságinformatikus (128 fő) és gazdálkodási és menedzsment (102 fő) alapképzési szakokat is a pótfelvételi eljárásban.

Az önköltséges képzésre jelentkezők közül magasan vezet a jogászképzés 614 felvételizővel. A leendő joghallgatóknak egyébként szemeszterenként 250-300 ezer forintot kell fizetni a tanulmányaikért. A fizetős kínálatból slágernek bizonyult még a gazdálkodási és menedzsment (190 fő), a kommunikáció és médiatudomány (116 fő), valamint a kereskedelem és marketing (108 fő) is. A minisztérium jelezte: mesterképzésekre összesen 1532 fő jelentkezett, vagyis több mint kétszer annyian, mint tavaly. Ezen a szinten a meghirdetések túlnyomó többsége önköltséges, de itt is kiemelkedik a tanári szakok népszerűsége, amelyeket összesen 229 fő jelölt meg.

Ami a beadott kérelmek intézményi eloszlását illeti, a várakozásoknak megfelelően most is a top egyetemek kerültek ki győztesként: a 2020. évi pótfelvételi eljárás során a legtöbben a Debreceni Egyetem képzéseire jelentkeztek (866 fő), majd a Pécsi Tudományegyetem (845 fő), a Budapesti Gazdasági Egyetem (744 fő), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (633 fő) és a Szegedi Tudományegyetem (543 fő) következik a népszerűségi listán.

Az ITM hangsúlyozta, hogy a végleges jelentkezői szám még tovább emelkedhet, mivel a vonatkozó kormányrendelet alapján most küldik ki a hiánypótlási felszólításokat azoknak a fiataloknak, akik elfejeltették hitelesíteni a jelentkezésüket. Emlékeztettek továbbá, hogy a pótfelvételi során a felvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb annál, mint amit az adott szakon első körben meghatároztak a felsőoktatási intézmények. Amennyiben több jelentkező van, mint az intézményi kapacitás az adott szakon, akkor természetesen a ponthatár magasabb is lehet, mint ami júliusban kialakult – fűzték hozzá.

Jelenleg folyik a jelentkezők által beküldött adatok ellenőrzése, a dokumentumok feldolgozása, illetve a napokban zajlanak az alkalmassági, gyakorlati és egyéb vizsgák. Mint ismert, a pótfelvételin csak egyetlen helyre lehetett jelentkezni, és csak olyan szakokra, amelyeket a felsőoktatási intézmények azért hirdettek meg, mert az általános eljárásban maradt szabad kapacitásuk.

A ponthatárok megállapítása várhatóan 2020. augusztus 27-én lesz – emelte ki a szaktárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában