fejlődés

2019.01.23. 14:10

Több ezer élelmiszer lesz egészségesebb Spanyolországban

Kötelezettséget vállalt termékei egészségesebbé tételére, a cukor-, zsír- és sótartalom átlagosan 10 százalékos csökkentésére 400 élelmiszer- és vendéglátóipari cég Spanyolországban – közölte szerdán a spanyol sajtó.

Ez egy mérföldkő, hatalmas erőfeszítés az ágazat részéről

- értékelte María Luisa Carcedo spanyol egészségügyi miniszter a szaktárca és a cégek között kedden létrejött megegyezést.

A politikus szerint a spanyol felnőtt lakosság 54 százaléka, a gyerekek 40 százaléka túlsúlyos, ezen belül a felnőttek 17, a gyerekek 18 százaléka elhízott.

Rosszabb az arány az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok esetében, akiket jobban érint a rossz táplálkozás okozta elhízás – tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségtelen étrend több halálesetért és betegségért felelős, mint az alkohol, a dohány és a drogok.

A megállapodásban 13 kategóriába sorolták a különböző termékeket, és csoportonként határozták meg a cukor-, zsír- és sótartalom elvárt csökkentését.

Például a húskészítmények esetében a cukortartalom 10 százalékos, a zsírtartalom 5 százalékos, míg a sótartalom 16 százalékos csökkentése szerepel.

A 2020-as céldátummal elfogadott együttműködési megállapodás összesen mintegy 4000 élelmiszeripari terméket érint.

Az aláírók között nagy nemzetközi élelmiszer- és üdítőgyártó cégek, például a Kellogg's és a Coca Cola, szupermarket-hálózatok, például a Carrefour és a Lidl, továbbá étteremláncok, például a McDonald's és a KFC is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában