veszélyeztetés

2017.11.29. 19:14

Eljárás indult a gyerekeket kórházba juttató kúp miatt

Több gyermek kórházba került, miután egy miskolci gyógyszerész egy adag kúp készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két hatóanyagot – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy egy bejelentést követően laboratóriumi vizsgálatot végeztek, ennek során vonták le a fenti következtetést.

Az eset miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt csütörtökön eljárás indult. A vizsgálat jelenleg is tart, az ellenőrzés lezárultáig az OGYÉI felfüggesztette a patika működési engedélyét.

Az intézetnek tett bejelentés arról szólt, hogy egy gyógyszer nem várt, minőségi hibára utaló tüneteket okozott. A laborvizsgálatok és az adatok elemzése alapján az országos tisztifőgyógyszerész azonnal intézkedett, egyebek mellett visszakérette az összes érintett betegtől és a patikából az elkészített, de még fel nem használt gyógyszereket. A kúp olyan tüneteket okozott, amelyek miatt több gyermek kórházi ellátásra szorult.

Az OGYÉI saját hatáskörében eljárva kivizsgálta az ügyet, értesítette a társhatóságokat, és bejelentést tett a rendőrségre.

A patika mindvégig együttműködött a hatóság munkatársaival, az érintett gyógyszerész elismerte a felelősségét.

Az OGYÉI információi szerint a gyermekek hazamehettek a kórházból, maradandó egészségkárosodást nem szenvedtek – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában