áradások

2018.10.18. 13:25

Több mint 100 francia településen van katasztrófahelyzet

Természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak 126 francia települést az árvíz sújtotta dél-franciaországi Aude megyében, ahol a hét eleji áradásokban 14-en vesztették életüket és 75-en megsérültek – derül ki a csütörtöki francia hivatalos közlönyből.

A kormányintézkedésnek köszönhetően az árvíz sújtotta területeken a kártérítéseket a biztosítók gyorsabban tudják kifizetni – ígérte még hétfőn Édouard Philippe miniszterelnök.

Az Aude folyó szintje a hétfőre virradó éjjeli, mediterrán jellegű esőnek köszönhetően néhány óra leforgása alatt 30 centiméterről 7,5 méterre emelkedett Trebes városában és környékén. Hasonlóan magas vízszintre 1891 óta nem volt példa a térségben. A folyó szintje másnap helyenként a tíz métert is elérte. Az áradásoknak 14 áldozata és 75 sérültje van. A szélsőséges időjárás által leginkább sújtott településeket napokig csak helikopterrel lehetett megközelíteni.

A kormányfő hétfőn a helyszínen járt, és a hétvégén várhatóan Emmanuel Macron államfő is a megyébe látogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában