kínzás

2019.07.25. 06:58

Több mint 100 rendőr ellen indítanak eljárást Mexikóban

A mexikói kormány emberi jogi bizottsága közölte szerdán, hogy eljárást kezdeményezett 119 rendőr, ügyészségi alkalmazott és más tisztségviselő ellen, amiért kínzásnak vetették alá a gyanúsítottakat abban a nyomozásban, amelyet egy tanárképző főiskola 43 diákjának eltűnése ügyében folytattak.

A 2014-ben Guerrero állam Iguala városában tüntető diákokat rendőrök fogták el, majd átadták őket egy drogbanda tagjainak, akik az ügyészség szerint meggyilkolták a diákokat, holttestüket elégették, maradványaikat pedig egy folyóba dobták.

Emberi jogi csoportok szerint a nyomozást nagyrészt megkérdőjelezhető vallomásokra építették fel, amelyeket kínzással kényszerítettek ki a gyanúsítottakból, miközben a nyomozásban részt vevő ügyészek, rendőrök és katonák megfosztották a gyanúsítottakat minden joguktól.

A kormányzati bizottság szerdai közlése szerint az ügy 119, kínzásokkal kapcsolatban meggyanúsított résztvevője mellett bűnvádi eljárást indítanak 116 nyomozó, rendőr és más tisztségviselő ellen is a félre vitt nyomozás miatt.

A bizottság már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a diákok 2014-es eltűnése ügyében begyűjtött gyanúsítottakat illegálisan tartották fogva, nem engedték nekik, hogy ügyvédeikkel kapcsolatba lépjenek, felületesen vagy egyáltalán nem vették jegyzékbe a bizonyítékokat, a nyomozók pedig rendszeresen túllépték a hatáskörüket.

Az esetleges vádemelésekről később döntenek – közölte a mexikói kormány emberi jogi bizottsága, hozzátéve, hogy számos enyhébb esetben fegyelmi eljárás kezdeményezését kérték a belügyminisztériumtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában