mozgalom

2018.02.21. 13:12

Több mint 200 ezren írták alá a dohányzási tilalom enyhítése elleni petíciót Ausztriában

Már több mint 200 ezren írták alá az éttermi dohányzási tilalom enyhítésének kormányzati terve elleni petíciót Ausztriában – jelentették be a mozgalom szervezői.

A tavaly decemberben alakult új osztrák kormány úgy döntött, hogy változtat a korábban elfogadott szabályozáson, amely megtiltja a dohányzást az éttermekben és a bárokban. A tiltás májusban lépne életbe.

A koalíciós szerződés részeként a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt és Sebastian Kurz kancellár konzervatív Osztrák Néppártja megegyezett, hogy az éttermekben és a bárokban mégis engedélyezik a dohányzást.

Nem törődve a dohányzást egyre szigorúbban korlátozó nemzetközi trendekkel, a Szabadságpárt régóta bírálta az osztrák törvényt, amelyet „az állam túlkapásának” tart.

A tilalom enyhítésének tervezete azonban a lakosság, a szakszervezetek és több egészségügyi szervezet felháborodását váltotta ki.

Múlt csütörtökön az osztrák orvosi kamara és egy rákellenes szervezet hivatalos petíciót indított a tilalom megtartásáért.

„Kedd délelőtt 10.30 körül átléptük a 200 ezres határt, pontosan 206 340 ember írta alá a petíciót, hogy ne enyhítsék az éttermi dohányzási tilalmat” – írta a Don't smoke kampány Facebook-oldalán.

Az osztrák parlamentnek tárgyalnia kell azt az ügyet, amelyet legalább 100 ezren követelnek aláírásukkal.

Ezt a küszöböt már vasárnap elérte a kampány, ám folytatták az aláírásgyűjtést, hogy megmutassák, mekkora erőt képviselnek a kormánnyal szemben, amely nem adta jelét annak, hogy engedne szándékából.

Akkora volt az aláírási kedv, hogy sorok álltak a helyi kormányhivatalok előtt és az online aláírásokat fogadó belügyminisztérium szervere több alkalommal is lefagyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában