Ostrom alatt áll Európa

2020.03.15. 20:12

Több mint 400 migránst tartóztattak fel Líbia partjainál

Az embereket egy őrzött menekültügyi központba vitték.

A líbiai parti őrség több mint 400 migránst tartóztatott fel az észak-afrikai ország partjai előtt és szállított vissza Tripoliba az utóbbi 24 órában – közölte vasárnap Safa Msehli, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője.

Az IOM Twitter-oldalán közölte, hogy szombaton 301, vasárnap pedig további 105 menedékkérőt tartóztattak fel. A szervezet hangsúlyozta, hogy az embereket egy őrzött menekültügyi központba vitték, s komolyan aggódnak a biztonságuk miatt.

Egyes migránsoknak sikerült elmenekülniük, amikor az őket szállító hajók kikötöttek a líbiai fővárosban

- közölte az IOM.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint több mint 600 ezer – humanitárius segélyre szoruló – migráns rekedt Líbiában az országot sújtó fegyveres konfliktus közepette. Tavaly több mint 110 ezer illegális bevándorló érte el Európa partjait Észak-Afrikából, s 1283-an vesztették életüket a veszélyes átkelés során.

A görög hatóságok szombaton átszállították a haditengerészet mitilíni kikötőjében horgonyzó hajóján ideiglenesen elszállásolt mintegy 440 migránst a görög szárazföldre – közölte vasárnap az ANA-MPA helyi hírügynökség az athéni migrációs ügyi minisztériumra hivatkozva. Az embereket Leszboszról egy zárt menekültügyi központban helyezték el Athéntól északra. A görög kormány rendelkezése értelmében március 21-ig a görög szárazföldre kell átszállítani a hónap eleje óta Törökországból érkezett illegális bevándorlókat.

A görög szigetekre érkezők száma megnőtt, amióta Törökország február 29-én bejelentette, hogy megnyitja a határát. Az athéni vezetés válaszul bejelentette, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést, az újonnan érkezőket pedig zárt központokba helyezik el a kitoloncolásuk végett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában