tisztogatás

2018.04.01. 17:17

Több mint ezer török állampolgár kért menedéket Németországban

Több mint ezer török diplomata vagy köztisztviselő kért menedéket családtagjaikkal Németországban a 2016 júliusi török puccskísérletet követően.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint csak az idén Németországban menedéket kérő török állampolgárok száma meghaladja az 1400-at, míg tavaly 8500-an voltak, akik ilyen kérelmet terjesztettek elő a hatóságnál.

A BAMF közölte azt is, hogy a tavaly törökök által benyújtott menedékkérelmek több mint negyedét bírálták el pozitívan, míg a 2016-ban benyújtott 5700 kérelem mindössze 8 százalékát.

A 2016-os hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be Törökországban, s átfogó tisztogatás kezdődött a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legalább 50 ezer embert bebörtönöztek, 150 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, s ennek ürügyén lép fel a muzulmán hitszónok mozgalmának állítólagos tagjaival és ellenzékiekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában