Illegális bevándorlás

2018.05.17. 20:57

Több mint húszmilliárd eurót költöttek a menekültügyre tavaly a németek

A német szövetségi kormány a pénz legnagyobb részét ráadásul nem Németországban költötte el, hanem külföldön - írta a Handelsblatt című német üzleti lap csütörtökön egy még nem nyilvános pénzügyminisztériumi jelentés alapján.

A kormány elé május végén kerülő jelentés alapján a szövetségi államháztartásból 20,781 milliárd eurót (6550 milliárd forint) fordítottak tavaly a nemzetközi menekültválsággal összefüggő kiadásokra.

A pénz csaknem háromnegyedét, 14,2 milliárd eurót nemzetközi gazdasági fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási programokra költötték a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem részeként.

Belföldön, a Németországban tartózkodó menedékkérőkre és menekültekre 6,581 milliárd eurót fordítottak. Ezt az összeget a menedékkérők és menekültek ellátásáért felelős tartományoknak és helyi önkormányzatoknak utalták át különböző költségekre, kétmilliárd eurót például a társadalmi beilleszkedést szolgáló intézkedésekre, egymilliárd eurót lakhatási támogatásra, további egymilliárdot pedig gyermekek gondozására.

A tartományok több pénzt igényelnek, ezt a pénzügyminisztérium várhatóan arra hivatkozva utasítja majd vissza, hogy a tartományi kormányok költségvetésében tavaly együttvéve 12,4 milliárd euró többlet keletkezett – írta a Handelsblatt.

A menekültügy 20,781 milliárd eurós forrásigénye miatt a szövetségi kormánynak sem kellett megszorításokat bevezetnie vagy más területről átcsoportosítania pénzt, és a menekültválság folytatódása ellenére 2014, 2015 és 2016 után ismét többlettel zárt az államháztartás: 325,4 milliárd euró kiadás mellett 330,4 milliárd euró bevétel keletkezett, a többlet így 5 milliárd eurót tett ki.

Németországban tavaly 187 ezer újonnan érkező menedékkérőt vettek nyilvántartásba, ami csaknem 100 ezer fővel kevesebb az egy évvel korábbi 280 ezernél, és alig az egynegyede a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben regisztrált 890 ezernek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában