ENSZ-jelentés

2017.10.06. 06:21

Több mint nyolcezer gyermeket öltek meg

Tavaly több mint nyolcezer gyerek halt, vagy sebesült meg fegyveres konfliktusokban tavaly világszerte az ENSZ csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

  • Afganisztánban 3512 gyerek esett áldozatul a fegyveres viszálynak, a tavalyelőtti évhez képest negyedével emelkedett a számuk.
  • Jemenben 1340,
  • Szíriában 1299 gyerek lelte halálát vagy sebesült meg a polgárháborúban.
  • Az ENSZ-jelentés kitér arra, hogy gyerekek százait verbuválták katonáknak, Szomáliában és Szíriában ráadásul több mint kétszeresére nőtt az ilyen esetek száma.

    Felkerült az ENSZ feketelistájára a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is, amely a világszervezet adatai szerint legalább 683 gyereket ölt és sebesített meg 2016-ban, iskolákat és kórházakat is ért támadásai során a jemeni polgárháborúban. Az arab koalíció tavaly is felkerült a listára, de az akkori ENSZ-titkár, Ban Ki Mun később eltávolította onnan Szaúd-Arábia nyomására.

    Antonio Guterres hivatalban lévő ENSZ-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy gyerekek halnak meg fegyveres viszályokban. Felszólította a katonai konfliktusok résztvevőit, hogy jobban oltalmazzák őket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában