Jó étvágyat!

2017.08.10. 15:56

Több mint százéves gyümölcskenyeret találtak az Antarktiszon

„Tökéletes” állapotban fennmaradt 106 éves gyümölcskenyérre bukkantak új-zélandi tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. Az édességet annak idején a brit Huntley & Palmers kekszgyártó vállalat készítette.

Az ónnal bevont doboz maradványai között megtalált harapnivaló még mindig papírba volt csomagolva – közölte a christchurchi Antarctic Heritage Trust egy csütörtöki közleményben.

„Nagy meglepetés volt egy ilyen tökéletes állapotban fennmaradt gyümölcskenyérre bukkanni az utolsó néhány ismeretlen és súlyosan rozsdás doboz között” – mondta Lizzie Meek, a szervezet munkatársa, aki társaival együtt úgy véli, hogy az Adare-foknál egy kunyhó polcán talált sütemény Robert Falcon Scott expedíciójához tartozhatott.

Az itteni kunyhók voltak az első, ember által emelt épületek az Antarktiszon. A norvég Carsten Borchgrevink expedíciója építette őket 1899-ben, és később Scott emberei is ezeket használták 1911-ben.

Ugyan a püspökkenyér kívülről ehetőnek tűnik, és az illata is megfelelő, továbbra is rejtély marad, milyen íze van egy évszázados édességnek – mondta Lizzie Meek, aki szerint etikátlan lenne megkóstolniuk a különleges leletet.

„A gyümölcskenyér visszamegy oda, ahonnan jött, a polcra a kunyhóban” – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Adare-fok látogatói láthatják is majd a süteményt rejtő dobozt.

A christchurchi Canterbury Múzeum kutatócsapata nemrég fejezte 14 hónapos projektjét, amelyben közel 1500 régi tárgyat gyűjtöttek be az Adare-fokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában