tüntetők

2019.11.30. 15:57

Több száz környezetvédő aktivista betört több kelet-németországi szénbányába

A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van.

Több száz környezetvédő aktivista betört szombaton több szénbánya területére Németország keleti részén, és követeli a fejtés azonnali beszüntetését – közölték a szervezők és a LEAG energiaipari cég.

A tüntetők a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, valamint a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére. Az összehangolt akciót az Ende Gelände nevű környezetvédő csoport szervezte meg a német kormány klímapolitikája miatti tiltakozásul. A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van.

Összetűzések törtek ki a szóban forgó bányáknál az aktivisták és a rendőrség között annak ellenére, hogy az Ende Gelände azt ígérte: ember elleni erőszak nem lesz. Jänschwaldéban három rendőr könnyebben megsérült az incidensben – közölte egy rendőrségi szóvivő.

A szászországi bányánál az erőszakosan viselkedő tüntetőknek sikerült áthatolniuk a rendőrkordonon.

A környezetvédő szervezet szerint a három bányánál mintegy 2000 aktivistának sikerült behatolnia üzemi területre, a rendőrség szerint azonban csak néhány száznak.

Jänschwaldéban ellentüntetés is volt, amelyen a bányászat fenntartását követelték.

A dpa hírügynökség szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatóságok hogyan lépnek fel az üzemi területre bejutott aktivistákkal szemben. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában