Szobrok és vázák

2019.07.03. 17:48

Több száz lopott műtárgyat adtak vissza Pakisztánnak a franciák

A francia vámhatóság által lefoglalt 445 lopott műtárgyat adott vissza Pakisztánnak Franciaország. A 139 ezer euró (44,8 millió forint) értékű tárgyakat, köztük ókori szobrokat, vázákat, kancsókat, tálakat Pakisztán párizsi nagykövetségén adták át ünnepség keretében.

A legrégebbi kerámiák az időszámítás előtti 3-4. évezredre vezethetők vissza, és a Pakisztán délnyugati részén lévő Beludzsisztán tartományban történt sírrablásokból származnak. A francia vámhatóság 2006-ban foglalta le őket a Charles de Gaulle párizsi repülőtéren. Az égetett agyagból készült 17 kerámiaedényt tartalmazó csomag egy francia művészeti galériának volt címezve.

Két héttel később egy 93 agyagedényt és vázát tartalmazó szállítmányt foglaltak le, amelyet ugyanoda címeztek. A galériát 2007 júniusában átvizsgálták és további 335 tárgyat foglaltak le. Minden esetben hiányzott az exportengedély.

Aurore Didier, a francia nemzeti tudományos intézet (CNRS) régésze és a beludzsisztáni Indus-medencében zajló régészeti kutatások vezetője „a régészet számára helyrehozhatatlan információveszteségnek” nevezte a történteket. Több mint tíz évbe telt, amíg vizsgálatokkal igazolni tudták a lefoglalt tárgyak eredetiségét, meg tudták tenni a szükséges lépéseket, hogy végül vissza tudják adni a tárgyakat Pakisztánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában