bamako

2019.10.02. 06:07

Több tucatnyian haltak meg egy dzsihadista támadásban

A mali hadsereg 25 katonáját ölték meg iszlamista fegyveresek a hadsereg két támaszpontja elleni rajtaütésben – közölte kedd éjjel a nyugat-afrikai ország kormánya.

Yaya Sangare kormányszóvivő közleményben tudatta, hogy további 60 katonának nyoma veszett a Boulkessi és Mondoro településeken lévő két katonai tábor ellen egyidejűleg végrehajtott támadásban.

A dzsihadisták maguk 15 harcost vesztettek, s a hadseregnek sikerült visszafoglalnia a két bázist – tette hozzá a szóvivő.

A hétfői támadás az idei legsúlyosabb veszteséget okozta a mali hadseregnek, illetve annak a nemzetközi erőnek (G5 Szahel), amely Mali, Mauritánia, Burkina Faso, Csád és Niger együttműködésével próbálja felvenni a harcot az iszlamista fegyveresekkel szemben.

A nyugat-afrikai ország középső és északi részében újra és újra fellángolnak az összecsapások, amióta egy 2012-es katonai puccs nyomán szeparatista lázadók, majd az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető fegyveres csoportok vonták ellenőrzésük alá a térséget. Bár francia és afrikai hadműveletek eredményeként sikerült meggyengíteni a dzsihadista csoportokat és részleges békemegállapodásokat kötni, néhány térségben tovább folynak a lázadók és a hadsereg összecsapásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában