Tragédia

2018.08.10. 15:32

Többen meghaltak egy lövöldözésben Kanadában, az Iszlám Állam vállalta a támadást

Legalább négy ember életét vesztette, amikor lövések dördültek a kelet-kanadai Fredericton városban – közölte a helyi rendőrség pénteken.

A feltételezett elkövetőt elfogták, de a város New Brunswick negyedében történt incidens körülményeiről egyelőre nincsenek információk. A rendőrség korábban arra kérte a környéken lakókat, hogy maradjanak otthonaikban és zárkózzanak be.

A rendőrtisztek melletti két halottról egyelőre nincsenek információk, ahogyan a lövöldözés körülményeiről sem.

Justin Trudeau kanadai kormányfő a Twitteren közölte: „Szörnyű hírek érkeznek Frederictonból. Részvétem a reggeli lövöldözés minden érintettjének. Figyelemmel követjük az eseményeket.”

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta. A kanadai rendőrség azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs semmilyen bizonyítéka ennek a megerősítésére.

Az Egyesült Államokhoz képest Kanadában jóval szigorúbban korlátozzák a fegyvertartást, azonban az utóbbi években – korábbi jelentések szerint főként a helyi bandák miatt – elterjedtek a fegyverek a nagyvárosokban, és ezzel arányosan nőtt a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma is.

Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb, rendfenntartók életét követelő lövöldözés 2014-ben történt ugyancsak New Brunswick tartományban, a székhelytől, Frederictontól mintegy 200 kilométerre fekvő Monctonban. Akkor három lovas rendőr halt meg és ketten megsebesültek.

A múlt hónap végén Kanada legnagyobb városában, Torontóban egy fegyveres férfi találomra tüzet nyitott egy forgalmas utcán, két embert megölt és tizenhármat megsebesített.

Torontóban az idén 241 fegyveres incidens történt, melyekben 30 ember halt meg.

Ontario tartomány vezetése éppen csütörtökön tett ígéretet arra, hogy – mivel fokozatosan nő a tartományban a fegyveres incidensek száma – több forrást juttatnak a rendfenntartóknak, és bírósági tárgyalásukig őrizetben tartják a fegyveres bűncselekmények gyanúsítottjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában