Líbia

2019.09.01. 19:56

Többen megsebesültek a tripoli nemzetközi repülőtér ágyúzásában

A lövedékek éppen akkor csapódtak be, amikor leszállt egy Szaúd-Arábiából visszatérő zarándokcsoportot szállító repülőgép.

Négyen megsebesültek Tripoli Mitiga nevű repülőterének vasárnapi ágyúzásában – közölte a líbiai fővárosban székelő nemzetközileg elismert egységkormány, amely a rivális tobruki vezetést támogató Halifa Haftár tábornok csapatait vádolta a támadás végrehajtásával.

A Tripoli keleti felében található Mitiga a főváros egyetlen még működő légikikötője, a másik még 2014-ben megsemmisült a harcokban.

A lövedékek éppen akkor csapódtak be a reptéren, amikor leszállt egy Szaúd-Arábiából visszatérő zarándokcsoportot szállító repülőgép. Az Airbus A330-as megrongálódott az ágyúzásban. A repülőtéri forgalmat le kellett állítani, a légijáratokat pedig átirányították a miszrátai repülőtérre.

Halífa Haftar, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait az egységkormány kezében lévő Tripoli elfoglalására. Az offenzíva azonban eddig nem eredményezett áttörést, s patthelyzet alakult ki.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) legfrissebb összesítése szerint csaknem 120 ezer ember menekült el a harcok elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában