Járvány

2020.04.24. 20:47

Törökországban először haladta meg a gyógyultak napi száma az új esetekét

Idáig 104 912 embernél diagnosztizálták az új koronavírust.

Törökországban pénteken először haladta meg az új típusú koronavírus-járványban a gyógyultnak minősített betegek napi száma az újonnan regisztrált esetekét, az előbbi adat 3246-ra nőtt, míg az utóbbi 3122 lett – olvasható a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott bejegyzésben, amelyből az is kiderült, hogy a vírus következtében egy nap alatt elhunytak száma 109-cel 2600-ra emelkedett.

A gyógyultak száma már előző nap is rekordmértékben, de csak az új esetek közel kétharmadával, 2014-gyel nőtt.

A tárcavezető üzenetében rámutatott: pénteken engedték haza a kórházakból az eddig meggyógyultak csaknem 15 százalékát, amellyel 21 737-re ugrott a számuk.

Törökországban idáig 104 912 embernél diagnosztizálták az új koronavírust.

Az igazolt fertőzöttek napi száma immár harmadik napja jár a 3100-as szinten, előtte több mint két hétig jóval magasabban, 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta továbbra is lassú ereszkedést mutat, gyakorlatilag azonban még mindig inkább stagnál, hiszen már április 14. óta a 107 és 127 közötti sávban ingadozik.

Az adatokból szintén látható, hogy jelenleg 1790 fertőzöttet gondoznak az intenzív osztályokon, 26-tal kevesebbet, mint csütörtökön, miközben a lélegeztetőgépre szorulók száma 982-ről 929-re csökkent, ez április 4. óta a legkedvezőbb adat.

A 83 milliós Törökországban a hatóságok március 11., tehát a kórokozó hivatalos megjelenése óta több mint 830 ezer vírustesztet végeztek el, napok óta átlagosan 40 ezret.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter két nappal ezelőtt jelentette ki először, hogy a járvány az ellenőrzésük alá került.

Törökország 31 nagyobb városában – köztük Isztambulban és Ankarában – az utóbbi két hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, csütörtökön egy nemzeti ünnep, pénteken pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés legalább 63,5 millió embert érint.

Az NTV török hírtelevízió pénteki fotóriportja szerint Isztambul, ahol a török lakosság nagyjából egyötöde él, és amelyet a járvány különösen is sújt, a ramadán első napján – a korlátozásknak megfelelően – teljesen kihalt volt.

A kis-ázsiai országban állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik. A török emberek többsége hétköznapokon továbbra is munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljes mértékben felfüggesztették.

A ramadánnal kapcsolatban a török vallásügyi hivatal (Diyanet) a közelmúltban leszögezte: minden egészséges hívőnek Allah parancsa szerint kötelessége böjtölni, aminek elhalasztása nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában