koronavírus

2021.02.01. 13:15

Törökországban meghaladta a kétmilliót a beoltottak száma

Az országban január 14-én kezdődött meg a lakosság tömeges beoltása a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával.

Törökországban hétfőn meghaladta a kétmilliót azoknak a száma, akiknek az új, SARS-CoV-2 koronavírus elleni tömeges oltás keretében már beadták a vakcinát – derült ki a török egészségügyi minisztérium internetes oldalán található számlálóból.

A kis-ázsiai országban január 14-én kezdődött meg a lakosság tömeges beoltása a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával. A beoltottak száma az egymilliót január 20-án, a másfél milliót pedig január 27-én lépte át. Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a jelenlegi kétmillió beoltott a népesség körülbelül 2,4 százalékát teszi ki.

Első körben az egészségügyi alkalmazottaknak, az idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, valamint a 65 év felettieknek adják be az oltóanyagot.

A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló védőoltásából. Eddig 13 millió adag érkezett meg az országba, az első hárommillió dózis december végén, a második 10 millió két részletben pedig a múlt héten.

Bár a bevizsgálások körülbelül két hetet vesznek igénybe, az újabb szállítmányok lehetővé teszik, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

Ankara a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech céggel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) a közelmúltban azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 6562 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 128 volt. Az újonnan fertőzöttek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában