Járvány

2021.05.14. 18:01

Tovább csökkent a fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Egyes gócpontokban ugyanakkor emelkedett az új típusú koronavírus indiai variánsa okozta fertőződések száma.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett friss heti felmérése szerint jóval egy ezrelék alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek aránya az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi hatóságok ugyanakkor arról számoltak be, hogy egyes gócpontokban emelkedett az új típusú koronavírus indiai variánsa okozta fertőződések száma.

Az ONS széleskörű lakossági próbaszűréseken alapuló becslése szerint a 67 millió lakosú Egyesült Királyságban a május 8-án zárult egy hétben 47 ezer koronavírus-fertőzött volt. Ez azt jelenti, hogy a lakosság hozzávetőleg 0,07 százaléka volt fertőzött a vizsgált időszakban.

Egy héttel korábban 57 ezer, a brit koronavírus-járvány januári csúcspontján 1,25 millió volt országszerte a koronavírus-fertőzöttek száma az ONS akkori becslései szerint.

A statisztikai hivatal pénteken bemutatott új felmérése azt valószínűsíti, hogy Angliában – az Egyesült Királyság messze legnagyobb, 56 millió lakosú országában – a múlt szombaton zárult héten 40 800 volt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy vizsgált időszakban 1340 lakosra jutott egy fertőzött, vagyis az angliai lakosságon belül – az országos átlaggal egyezően – 0,07 százalék hordozta a koronavírust a vizsgált időszakban.

Az ONS számítási módszertana alapján Skóciában 0,08 százalék, Észak-Írországban 0,07 százalék, Walesben mindössze 0,02 százalék volt a koronavírus-fertőzöttek aránya május első teljes hetében.

Szakértők egyértelműen a koronavírus elleni oltási kampány sikerének tulajdonítják a járvány visszavonulását.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint a december 8-án kezdődött oltási program indulása óta beadott csaknem 55 millió adag oltás Angliában április végéig 11 700 idős ember életét mentette meg, és 33 ezer fertőzött esetében akadályozta meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegség súlyos formáinak kialakulását.

A PHE számításai szerint a koronavírus elleni oltás az angliai lakosság 80 év feletti korcsoportjaiban 9900, a 70-79 éves korosztályban 1500, a 60-69 évesek körében 300 halálesetnek vette elejét.

Angliában a 40 év felettiek 90 százaléka már megkapta a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

A brit egészségügyi hatóságok ugyanakkor fokozott figyelemmel kísérik az indiai vírusvariáns egy-egy gócpontban észlelt terjedését, különösen abból a szempontból, hogy folytatható-e a menetrendnek megfelelően a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásának folyamata.

A brit kormány négy időpontból álló nyitási menetrendet dolgozott ki, és ebből két, előre meghatározott időpontban végrehajtotta az azokra a napokra kitűzött enyhítési lépéseket. Március 8-án megindult a tanítás az általános és a középiskolákban, április 12-én kinyithattak a nem napi szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek szabadtéren – teraszokon, kerthelyiségekben – meg tudják oldani a felszolgálást.

A következő – az eddigi legnagyobb kiterjedésű – nyitási program május 17-én, vagyis hétfőn esedékes: az éttermek, pubok és bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.

Egybehangzó pénteki nyilatkozatok szerint a hétfőre előirányzott nyitási lépéseket a brit kormány nem fogja elhalasztani, de az indiai variáns terjedési dinamikájától függ, hogy tartható lesz-e a végső, június 21-i dátum, amikor a menetrend alapján minden, akkor még érvényben lévő jogi korlátozás megszűnne.

A PHE adatai szerint az Egyesült Királyságban eddig 1313 esetben azonosították a koronavírus indiai variánsát, és az e vírusváltozat okozta betegségben május 12-ig négyen haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában