Így egyszerűbb

2019.06.27. 11:57

Tovább könnyítette a kormány a babaváró támogatás igénylését

Azok is igényelhetik, akiknek korábban késedelmes hiteltartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtti egy éven belül már rendezték.

A kormány tovább könnyítette a július 1-jétől kérhető babaváró támogatás igénylését. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében azok is igényelhetik, akiknek korábban késedelmes hiteltartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtti egy éven belül már rendezték.

A 10 milliós forintos kedvezményes hitelt alapesetben azok a házaspárok vehetik igénybe, akiknek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nincs nyilvántartott tartozásuk.

A KHR-ben azonban azokat a korábbi késedelmes tartozókat is nyilvántartják, akik időközben már visszafizették adósságukat, így ők eddig nem kérhették a babaváró támogatást.

A mostani módosítás azonban már lehetővé teszi a korábbi adósoknak is a babaváró támogatás igénylését, ha tartozásukat a kérelem benyújtása előtti egy éven belül rendezték.

A szerdai kormányrendelet egyértelművé teszi a júliusban született gyerekek utáni támogatás igénylését is. E szerint a július 1-je után született gyerekek szülei július 31-éig benyújthatják kérelmüket, és így ezzel egy időben azonnal „felfüggesztődik” a babaváró támogatás kölcsönkénti törlesztése.

Könnyítést jelent továbbá, hogy ha a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején (a 12. hét után) nyújtják be, azonnal kérni lehet a törlesztés szüneteltetését is.

Az eredeti szabályozás szerint ezt csak a kölcsönszerződés megkötésével egy időben tehették volna meg a szülők. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötéséig tartó időre sem kell visszamenőleg törlesztést fizetniük a szülőknek.

Orbán Viktor miniszterelnök februári évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását (későbbi intézményes nevén a babaváró támogatást), a legalább négygyermekes nők szja-mentességét és a nagymama gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, változik a jelzáloghitelek egy részének átvállalása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre.

A legfeljebb 10 millió forint összegű, kamatmentes, szabadon felhasználható babaváró támogatást azok a házasok igényelhetik július 1-jétől, ahol a nő 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagjának legalább három éve folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya van. A törlesztés havi összege legfeljebb 50 ezer forint lehet, továbbá a hiteltörlesztést három évre felfüggesztik már az első gyermek érkezésekor, a második gyereknél újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában