Iszlám Állam

2017.08.24. 16:42

További támadásokkal fenyegeti Spanyolországot a terrorszervezet

Csütörtökön egy spanyol nyelvű videót közzé az Iszlám Állam, amelyben merényletek elkövetésére szólítják fel az iszlamistákat, a harcot addig folytatják, míg al-Andalusz ismét a a kalifátus földje lesz.

A felvételen a terrorszervezet két tagja szólal meg, méghozzá spanyolul, ami eddig nem fordult elő. Egyikük úgy fogalmaz: „ha nem tudtok eljutni az Iszlám Államba, folytassatok dzsihádot (iszlám szent háborút) ott, ahol vagytok; a dzsihádnak nincsenek határai”. „Allah engedelmével al-Andalusz ismét az lesz, ami volt: a kalifátus földje” – hangoztatja. Al-Andalusz az Ibériai-félsziget 711-től 1492-ig muszlim uralom alatt álló részének elnevezése volt.

A férfi ezután hozzáteszi: „A spanyol keresztényekhez szólva: ne feledkezzetek meg a spanyol inkvizíció során kiömlött muszlim vérről. Megbosszuljuk mészárlásotokat, amelyet jelenleg is folytattok az Iszlám Állam ellen.”

Rendőrségi források szerint a férfit Muhammad Yasin Ahram Péreznek hívják, 22 éves, és a dél-spanyolországi Córdoba városában született, spanyol anyától és marokkói apától. Apja, Abdelah Ahrám, akit jelenleg az észak-marokkói Tanger városban tartanak fogva a hatóságok a radikális dzsihadizmusban betöltött aktív szerepe miatt, 2014 végén fiaival elhagyta Spanyolországot, és Szíriába ment, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A terrorszervezet másik tagja pedig azt mondja a felvételen: „Allah fogadja el testvéreink Barcelonában hozott áldozatait. A világvégéig háborút folytatunk ellenetek.”

Múlt csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautóval gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletekben 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A barcelonai gázolásnak egy magyar sérültje is volt.

Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök később bejelentette, hogy mind a 12 gyanúsított már vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket. https://politica.elpais.com/politica/2017/08/23/actualidad/1503514699_423271.html

Azonosították az alcanari házrobbanás második halottját

A katalán rendőrség (Mossos) csütörtökön megerősítette, hogy Yousseff Aalla volt az egyik halálos áldozata a múlt heti barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek előtti éjszaka bekövetkezett robbanásnak abban az alcanari házban, ahol a kicsi terrorcsoport robbanószert próbált előállítani a másnapi merényletekhez.

A Barcelonától mintegy 200 kilométerrel délnyugatra fekvő Alcanarban múlt szerdán bekövetkezett robbanásban halt meg a terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám is, valamint ugyanitt sérült meg a terrorsejt egyik tagja, Mohamed Houli Chemlal, akit a robbanást követően a Mossos őrizetbe vett. Yousseff Aalla a második halálos áldozat, egy harmadik holttest azonosítása pedig továbbra is folyamatban van.

Chemlal kedden a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában ismerte be, hogy eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai. Ezt megerősíteni látszik, hogy a nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint 500 liter, a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó szöget nagy mennyiségben.

A nemrég azonosított Youssef Aalla annak a Said Aallának a testvére, aki részt vett a cambrilsi gázolásos merényletben, és akit négy társával együtt a katalán rendőrség lelőtt a támadás helyszínén. Harmadik testvérük, Mohamed Aalla pedig egyike annak a négy gyanúsítottnak, akit kedden hallgatott ki a spanyol központi bíróság, valamint a tulajdonosa annak az Audi A3-as típusú személyautónak, amellyel a cambrilsi merényletet elkövették.

Mohamed Aallát a bíróság kedden ideiglenesen szabadlábra helyezte, mert a dzsihadista sejttel folytatott együttműködésére utaló jelek „nem eléggé bizonyító erejűek”. A fiúk apja azt állítja, hogy Mohamed nem tett semmit, és éppen a katalóniai Girona tartomány egyik üdülőhelyén tartózkodott feleségével együtt, amikor a merényleteket elkövették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában