Mulasztások sorozata

2017.12.13. 14:12

Hátráltatja a csíksomlyói búcsú világörökséggé nyilvánítását Románia

Románia ismét elmulasztotta képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a szellemi világörökségi listájára – írja szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Az UNESCO szellemi világörökség bizottsága december 4. és 9. között ülésezett Dél-Koreában, ám nem szerepelt az ülés napirendjén a csíksomlyói búcsú felvételi javaslata. A búcsú UNESCO-védelmét a román kulturális tárca Kelemen Hunor minisztersége idején kezdeményezte, ám a szellemi világörökség bizottsága tavaly decemberben Etiópiában tartott ülésén a Romániát képviselő államtitkár nem kívánta helyben pótolni a dossziéból hiányzó iratot, ezért a bizottság elhalasztotta a döntést.

A román kulturális tárca egy évvel ezelőtti közleményében tudatta: a csíksomlyói dosszié „kiegészítésre szorul, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának következő ülésén ismét tárgyalni fognak az előterjesztésről”.

Novák Csaba szenátor, a román parlament UNESCO-bizottságának tagja a Krónikának elmondta: a bizottság írásban kért hétfőn magyarázatot a romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériumától arra, hogy miért nem szerepelt a tárca idei felterjesztésében a búcsú. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott szenátor hangsúlyozta azonban, hogy a parlamenti bizottságnak csak koordinációs szerepe van, nem dönthet a felvételi kérelmek ügyében. A szenátor úgy vélte: a tavalyi sikertelen kísérlet után Romániának újra kellett volna indítania a jelölési procedúrát.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke felháborítónak tartotta, hogy a román kormány nem lép fel a romániai magyar értékek védelmében. „A román szakértői kormány képviselője megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék a szellemi világörökségi listára. Akkor Corina Suteu azt mondta, ki fogják egészíteni, és újra benyújtják a dossziét, ebből nem lett semmi” – emlékeztetett Hegedüs Csilla, aki a kulturális tárca korábbi államtitkáraként a felterjesztés kidolgozója volt.

A román kulturális tárca 2012 márciusában, Kelemen Hunor kulturális minisztersége idején terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is részt vett, és a Ponta-kormány miniszterei nem tartották fenn a kezdeményezést. 2014 márciusában az RMDSZ is belépett a Ponta-kormányba, és a kulturális tárca élére visszatérő Kelemen Hunor ismét beterjesztette a kezdeményezést. Az RMDSZ azonban 2014 decemberében kilépett a Ponta-kormányból, és a javaslat ismét elvesztette a támogatottságát. A kezdeményezés tavalyi hátráltatása miatt Kelemen Hunor lemondásra szólította fel Corina Suteut, a szakértői Ciolos-kormány kulturális miniszterét.

Borítóképünkön menet érkezik a csíksomlyói kegytemplomból a labarummal és az egyházi jelképekkel a csíksomlyói búcsún tartott szentmisére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2017. június 3-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában