katasztrofális helyzet

2019.11.12. 16:00

Továbbra is fékezhetetlenül tombol a bozóttűz Ausztráliában (videó)

Számos lakóházat megrongáltak a lángok, és a hatóságok attól tartanak, a tűzvészt egészen jövő hétig nem tudják még ellenőrzés alá vonni.

Residents defend a property from a bushfire at Hillsville near Taree, 350km north of Sydney on November 12, 2019. - A state of emergency was declared on November 11 and residents in the Sydney area were warned of "catastrophic" fire danger as Australia prepared for a fresh wave of deadly bushfires that have ravaged the drought-stricken east of the country. (Photo by PETER PARKS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Peter Parks

Új-Dél-Wales államban 11 vészhelyzethez riasztották a hatóságokat, a térségben pusztító hetven bozóttűz nagyjából felét „katasztrofális” szintűnek minősítették. Shane Fitzsimmons, Új-Dél-Wales állam tűzoltóságának vezetője elmondta: hatalmas feladat ezeket a tüzeket megfékezni, és még rengeteg munka van hátra, különösen az állam északi területein. Több tűzoltó megsérült az oltási munkálatok során.

Egyelőre nem tudják felmérni, mekkora károkat okoztak eddig a lángok. Új-Dél-Walesben a múlt hét végén három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben.

Várhatóan még napokig különösen veszélyes lesz a helyzet, mert a szél felerősödésére számítanak az előrejelzések alapján.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál. A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek csontszárazak, miután a környéken hónapok óta alig esett.

Sydneyben azt tanácsolták a légúti betegségben szenvedőknek, hogy ne menjenek a szabadba, mert a várost „veszélyes” füst borítja. Szerte az államban mintegy 600 oktatási intézmény zárva tart.

A tűzvész miatt törölték a rali-világbajnokság Ausztráliába tervezett zárófutamát is.

Hétfőn szükségállapotot rendeltek el a helyi hatóságok Új-Dél-Wales és Queensland államokban. A hét napra szóló rendelkezés széles körű felhatalmazást ad a tűzoltóságnak, hogy kormányzati erőforrásokat mozgósítsanak, kitelepítéseket rendeljenek el, utakat zárjanak le és közszolgáltatásokat állítsanak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában