Járvány

2020.03.30. 05:58

Trump április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartás előírásait

Ezt az amerikai elnök maga jelentette be vasárnap este.

Donald Trump a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban elmondta: a munkacsoport egészségügyi és járványtani szakértőivel tanácskozva hozta meg döntését.

A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt – az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú – rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

„Semmi sem lenne rosszabb, mint kihirdetni a győzelmet, mielőtt még győzelmet aratnánk” – hangoztatta Donald Trump. Ezzel lényegében lemondott korábbi elképzeléséről, hogy húsvétra már feloldják a korlátozásokat.

„Az egész ország készültségben van” – hangsúlyozta az elnök.

Bejelentette, hogy

már folynak a kísérletek a vírusfertőzésen átesettek véréből készített vakcinával, a malária ellen alkalmazott hidroxi-klorokin készítménnyel pedig már 1100 olyan beteget kezelnek New Yorkban, aki Covid-19-ben szenved.

„Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat” – mondta a maláriaellenes gyógyszer egyes esetekben bizonyítottan jótékony hatásaira utalva.

Az elnök közölte azt is, hogy

Légihíd néven a Fehér Ház új programot indított, amelynek célja az egészségügyi berendezések beszerzésének és kiszállításának felgyorsítása.

Mint mondta, a program részeként vasárnap érkezett meg New Yorkba Kínából az első szállítmány, amelyben orvosi kesztyűk és speciális orvosi maszkok vannak. Ezeket a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) osztja majd szét a három keleti parti tagállam, New York, New Jersey és Connecticut között.

Az egészségügyi szakemberek elemzésére támaszkodva Trump kifejtette:

a vírus terjedése nem lassul, a járvány az Egyesült Államokban valószínűleg két hét múlva tetőzik.

„Június elején az Egyesült Államok már a gyógyulás útján jár majd” – mondta.

A sajtókonferencián Anthony Fauci járványtani szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja megismételte a vasárnap délelőtti egyik televíziós interjújában elmondottakat:

„teljes mértékben elképzelhető”, hogy az Egyesült Államokban egymilliónál is többen fertőződnek meg az új típusú vírussal, és a halálos áldozatok száma elérheti a kétszázezret.

A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban vasárnap estig 139 675 esetben állapították meg a vírusfertőzést és 2436 amerikai halt bele a fertőzés nyomán kialakult betegségbe.

Állandó a szirénázás New Yorkban

Állandóvá vált a szirénázás a városban, amely „soha nem alszik”: a New York-i mentők másfélszer több hívást kapnak, mint a koronavírus-járvány előtt, immár naponta hatezret.

A legutóbbi – vasárnap esti – adatok szerint a megapoliszban 776-an haltak meg a kór miatt.

Bill de Blasio polgármester közölte, hogy 400 további lélegeztetőventilátort kért a szövetségi kormányzattól a város kórházainak, és figyelmeztetett, hogy utánpótlás nélkül a város egy hét alatt kifogyhat kesztyűkből, maszkokból és más kórházi eszközökből.

Az amerikai haditengerészet egyik kórházhajóját hétfőre várják New Yorkba. A hajón 1000 ágy van, 12 műtő és teljes egészségügyi személyzet. A kórházhajó nem koronavírusos fertőzötteket lát majd el, hanem egyéb betegségekben szenvedőket, hogy tehermentesítse valamelyest a New York-i kórházakat, helyeket szabadítson fel a ragály betegei számára.

New York állam kormányzója súlyos bűntettekért elítélteket is szabadon bocsátott a járvány miatt

Andrew Cuomo az Egyesült Államokat is sújtó koronavírus-járvány miatt börtönbüntetésüket töltő elítéltek szabadon bocsátását rendelte el, köztük olyanokét is, akik gyermekeket erőszakoltak meg – jelentette vasárnap este a Breitbart News című portál.

A portál értesülései szerint

New York állam egyik börtönéből több mint ötven elítéltet bocsátottak szabadon, köztük nyolcan szexuális bűncselekményeket követtek el, hárman gyermekeket erőszakoltak meg.

A bűnözőket annak ellenére is kiengedték, hogy New York állam bíróságai szerint a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekre vetemedők általában ismételten prédájuknak tekintik a kiskorúakat.

Patrick Phelan, a New York állam északi részén fekvő Greece város rendőrfőnöke a Breitbart Newsnak azt mondta, hogy a szabadon bocsátottak közül néhányan igazi nehézsúlyú bűnözők.

„A rendőrségnek lesz miért aggódnia”

- fogalmazott Phelan.

New York állam büntetés-végrehajtási intézeteinek igazgatósága vasárnap este a helyi médiához eljuttatott közleményben azzal magyarázta a döntést, hogy az új típusú koronavírus gyorsan terjed a börtönökben is.

Andrew Cuomo kormányzó már korábban elrendelte 1100 elítélt szabadon bocsátását, arra hivatkozva, hogy a börtönben könnyen megfertőződhetnek.

New York város polgármestere, Bill de Blasio 375 bűnöző szabadon bocsátását rendelte el, szintén a vírus terjedésére és a fertőzésveszélyre hivatkozva.

Országos szinten is több demokrata párti és republikánus politikus sürgette már a washingtoni igazságügyi minisztériumot, hogy a 60 év feletti rabokat a járványveszély miatt bocsássák szabadon függetlenül attól, hogy mennyi büntetésük van még hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában