Közel-Kelet

2017.07.26. 06:21

Trump: a Libanonnak nyújtott segítség hozzájárul az Iszlám Állam elleni harchoz

A Libanonnak nyújtott segítség jelentősen hozzájárul az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harchoz – mondta Donald Trump amerikai elnök a libanoni miniszterelnökkel közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján a Fehér Házban.

Az amerikai elnök elmondta, hogy átfogó és részletes megbeszéléseket folytatott Szaad Haríri kormányfővel nemcsak a Libanon, hanem a térség előtt álló kihívásokról is.

Donald Trump hangoztatta, hogy Libanon „az Iszlám Állam, az al-Kaida és a Hezbollah elleni küzdelem frontvonalában” van, és „mély benyomást keltőnek” nevezte, hogy 2014-ben a libanoni hadsereg sikeresen visszaverte az Iszlám Állam terroristáinak támadását, és határain azóta is folyamatos küzd a terroristák beszivárgása ellen. Leszögezte: az Egyesült Államok büszke arra, hogy segítséget nyújthat ebben a harcban. Mint fogalmazott: Amerika segítsége hozzájárulhat annak biztosításához, hogy egyedül a libanoni hadsereg lehessen az ország védelmének garanciája.

Trump kifejtette: a Hezbollah libanoni síita szervezet fenyegetést jelent nem csupán Libanonra, hanem a Közel-Kelet egészére. Szavai szerint az Irán támogatását élvező Hezbollah tovább növeli a humanitárius katasztrófát Szíriában. Trump megköszönte, hogy Libanon befogadja az Iszlám Állam elől és Szíriából menekülőket. Ehhez további támogatást ígért. Az amerikai elnök kitért Szíriára is. Hangsúlyozta, hogy „nem rajongója” Bassár el-Aszadnak, majd leszögezte, hogy a szír elnöknek előbb-utóbb el kell számolnia „szörnyűséges” bűneivel.

Haríri kormányfő megköszönte az amerikai segítséget, és elmondta, hogy megvitatták a Libanonban menedékre lelt másfélmillió szíriai helyzetét és a teendőket.

A libanoni kormányfő hétfőn este érkezett ötnapos látogatásra Washingtonba. Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint 2006 óta Washington egymilliárd dollárnyi segélyt folyósított Libanonnak biztonsági célokra. Donald Trump azonban nem sokkal beiktatása után jelezte, hogy csökkentik a külföldi támogatásokra és katonai segélyekre rendelkezésre álló költségvetést, viszont a libanoni kormányfő szeretné megőrizni a Washingtontól kapott támogatás korábbi volumenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában