Trump-Kim-csúcs

2018.06.12. 06:04

Trump: fantasztikus találkozó volt, nagy haladást értünk el

Az amerikai elnök szerint jobbnak bizonyult a találkozó, mint bárki remélte. Trump kijelentette: nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítés Észak-Koreában.

Szingapúr, 2018. június 12. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójuk kezdetekor 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/The Straits Time/Kevin Lim)

Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt Szingapúrban, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Majd elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vesznek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsong Un delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet.

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt.

„Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni”

- fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról.

Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

Derű itt, sci-fi ott

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsong Un is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették, nem utolsósorban azért, mert amerikai elnök és észak-koreai vezető most először találkozott egymással.

A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek.

Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte „kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük, „ehhez nem fér kétség”. Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, „a régi beidegződéseket és az előítéleteket”.

A történelem során először találkozott egymással Észak-Korea vezetője és az amerikai elnök (MTI/AP/Evan Vucci)

Egy tolmácsra hivatkozva a helyszínről azt is jelentették, hogy Kim egy tudományos-fantasztikus filmhez hasonlította a csúcstalálkozót.

„Világszerte sok ember azt fogja gondolni, hogy egy sci-fihez hasonló fantasztikumot lát”

- mondta az észak-koreai vezető a fordító szerint, egyértelműen arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ilyen találkozót még senki nem tartott volna megvalósíthatónak.

Trump a Vadállatot is bemutatta Kimnek

Az amerikai elnök a két delegáció keddi munkaebédjét követően megjegyezte, hogy még közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Az ebédet követően a két vezető rövid sétát tett, majd Trump mondott néhány szót a sajtónak.

Egyebek között kijelentette, hogy fantasztikus találkozó volt, komoly haladást értek el.

Donald Trump és Kim Dzsung Un a szingapúri Sentosa szigeten fekvő Capella Hotelben tartott csúcstalálkozójukon 2018. június 12-én. (MTI/AP/Evan Vucci)

Az amerikai elnök nem részletezte, hogy milyen jellegű dokumentumot írnak alá. A CNN amerikai hírtévé egy forrásból úgy értesült, hogy a két vezető közös nyilatkozatot ír alá, amelyben rögzítik a konzultáció során eddig elért haladást, valamint azt, hogy folytatják a megkezdett munkát.

Donald Trump a séta során megmutatta partnerének egyik járművét, egy Cadillac típusút, amelyet Vadállatnak becéznek.

Az amerikai elnök egyik testőre kinyitotta az autó ajtaját, Kim Dzsong Un pedig benézett. Ezt követően a két vezető visszament a Capella szállodába, ahol a történelmi találkozójuk zajlott.

A szállodánál csupán az amerikai elnök küldöttségének járművei parkolnak, köztük a két elnöki Cadillac.

A dokumentum

A csúcstalálkozó után Trump és Kim aláírta a közös dokumentumot. A dokumentumot Trump „meglehetősen átfogónak” nevezte, de mást nem mondott róla. Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta,

„a világ jelentős változást fog tapasztalni”,

ő és Trump úgy döntött, hogy „maguk mögött hagyják a múltat”. Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy „nagyon sokszor fog még találkozni” Kimmel, és – mint fogalmazott – teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Trump „nagyon tehetséges embernek” nevezte Kimet, „aki nagyon szereti a hazáját”.

Kijelentette, hogy „nagyon különleges kötelék” jött létre közte és Kim között,

és az Egyesült Államok kapcsolata Észak-Koreával az eddigiekhez képes nagyon más lesz.

„Ez nagyon erős benyomást tesz az emberekre, nagyon boldogok lesznek, és mi orvosolni fogjuk a világ egy nagyon veszélyes problémáját” – tette hozzá Trump.

És íme, miről is van szó

A Reuters hírügynökség által teljes terjedelmében ismertetett dokumentum egy közös nyilatkozat, amely ismerteti, hogy Trump és Kim a szingapúri csúcstalálkozón átfogóan, mélyrehatóan és őszintén cserélt véleményt az újfajta amerikai-észak-koreai kapcsolatok megteremtéséről, a tartós és szilárd béke megteremtéséről a Koreai-félszigeten.

A nyilatkozat szerint Trump vállalta, hogy Washington biztonsági garanciákat nyújt Észak-Koreának, Kim pedig megerősítette a „szilárd és megingathatatlan elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atommentesítése iránt”.

Az aláírók meggyőződésüket fejezték ki, hogy a két ország viszonya hozzájárul a béke és a jólét megteremtéséhez a félszigeten és a világban, a kölcsönös bizalom megteremtése pedig elősegítheti a félsziget atommentesítését.

A közös nyilatkozat négy pontban foglalja össze, hogy Trump és Kim csúcstalálkozóján az Egyesült Államok és Észak-Korea mit vállalt. Egyrészt, mint írták, újfajta kapcsolatokat építenek ki az amerikai és az észak-koreai nép béke és jólét iránti vágyával összhangban, közös erőfeszítéseket tesznek a tartós és stabil béke megteremtése érdekében a Koreai-félszigeten. Megerősítve az április végi Korea-közi csúcstalálkozón elfogadott panmindzsoni nyilatkozatban foglaltakat, Phenjan elkötelezi magát a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett. Vállalják, hogy felkutatják és átadják egymásnak a fogságba esett és eltűnt katonák maradványait.

A közös nyilatkozat a továbbiakban megállapítja, hogy az első amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó korszakos és nagy jelentőségű esemény, amely túllép a két ország kapcsolatait évtizedekig jellemző feszültségen és ellenségeskedésen. Trump és Kim kijelenti, hogy elkötelezett a közös nyilatkozatban foglaltak maradéktalan és gyors végrehajtásában, és ennek érdekében a lehető leghamarabb folytatódnak a kétoldalú tárgyalások, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyalóasztalhoz ül magas beosztású észak-koreai illetékesekkel.

Borítókép: MTI/EPA/The Straits Time/Kevin Lim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában