Több a soknál

2019.07.09. 17:10

Trump szerint a brit kormány elszúrta a Brexitet

Az amerikai elnök eléggé zokon vette a brit nagykövet őt érő kritikáját. Úgy döntött, a jövőben sem ő, sem kormányának tagjai nem kívánnak kapcsolatot tartani vele.

Forrás: MTI/EPA/SIPA USA pool

Fotó: Oliver Contreras

Theresa May brit kormányfő a Brexit-tárgyalásokkal csak felfordulást teremtett – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök, aki egyúttal kijelentette, hogy nem kíván többé kapcsolatot tartani a kormányát bíráló washingtoni brit nagykövettel – olvasható a 888.hu hírösszefoglalójában.

Nagyon kritikus vagyok azzal kapcsolatban, ahogyan az Egyesült Királyság és Theresa May miniszterelnök a Brexitet kezelte. Micsoda felfordulást okozott ő a képviselőivel. Megmondtam neki, hogyan kellett volna ezt csinálni, de ő más módszer mellett döntött

– írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök, majd hozzátette, hogy az Egyesült Királyság számára szerinte viszont jó hír, hogy nemsokára új miniszterelnöke lesz.

Trump a Twitteren kitért az Egyesült Királyság Washingtonban akkreditált és az amerikai kormányt bíráló nagykövetére is.

Mint fogalmazott:

nem ismeri a diplomatát, de tudja, hogy „nem szeretik és nem is gondolnak róla jókat az Egyesült Államokban”. A jövőben pedig sem ő, sem kormányának tagjai nem kívánnak kapcsolatot tartani vele.

A brit The Mail on Sunday című lap és a CNN amerikai hírtelevízió vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozta a London washingtoni nagykövete, Sir Kim Darroch által a londoni külügyminisztériumnak küldött diplomáciai táviratokat. A kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint például

Darroch valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is „számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé ügyetlen” lesz.

A brit külügyminisztérium elismerte, hogy a kiszivárogtatott titkos jelentések hitelesek, és vasárnap közzétett közleményében leszögezte, hogy a nagykövet véleménye „nem szükségszerűen tükrözi a miniszterek vagy a kormányzat véleményét”.

A brit külügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. Trump vasárnap csupán annyit jegyzett meg újságíróknak, hogy a brit nagykövet „nem szolgálta jól az Egyesült Királyságot”.

Hétfőn Theresa May azt közölte ugyan, hogy „teljes a bizalma” a nagykövetben, de Jeremy Hunt külügyminiszter leszögezte, hogy Darroch szavai csupán a „személyes meglátását” tükrözik, és nem a londoni kormány véleményét.

Borítókép:

Donald Trump amerikai elnök a Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter által Tamím bin Hamad ász-Száni sejk, katari emír tiszteletére adott díszvacsorán beszél a washingtoni pénzügyminisztériumban 2019. július 8-án.

MTI/EPA/SIPA USA pool/Oliver Contreras

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában