egyenlőséget kérnek

2018.04.26. 16:06

Tüntetnek az egészségügyben dolgozók Romániában

A több ezer egészségügyi dolgozó azért vonult az utcára, mert márciustól, az új bértörvény miatt elsősorban a kiegészítő személyzet jövedelme csökkent.

A dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet tízezer tüntetőt várt, a román média becslése szerint ennél kevesebben, de több ezren gyűltek össze a kormány épülete előtt, ahol dobokkal, sípokkal adtak hangot elégedetlenségüknek. A tiltakozók molinóin egyebek között az „Egyenlőséget mindenkinek! Igazságot a kisegítő személyzetnek!” követelés volt olvasható.

Romániában márciustól újabb béremelést írt elő a tavaly elfogadott közalkalmazotti bértörvény, de a jogszabály főleg az orvosok fizetését növelte, hogy csökkentsék az orvosok elvándorlását, amely Romániát évek óta sújtja. A törvény ugyanakkor a fizetések 30 százalékára korlátozta a pótlékokat, ezért a kiegészítő személyzet egy részének csökkent a nettó bére.

Romeo Sandu, a Sanitas szakszervezet alelnöke elmondta: az elégedetlenség fő oka a pótlékok korlátozása mellett a nettó bérek csökkenése is, amely annak tulajdonítható, hogy január 1-jétől a társadalombiztosítási járulékokat kizárólag a dolgozóknak kell fizetniük. „Az emberek megelégelték, hogy azt hazudják nekik, nőttek a bérek, miközben valójában csökkentek a járulékoknak az alkalmazottakra való áthárítása miatt” – mondta az alelnök.

A szakszervezet május 7-ére figyelmeztető sztrájkot, május 11-ére pedig általános sztrájkot helyezett kilátásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában