Koronavírus

2020.04.24. 07:32

Tüntetők százai fosztogattak üzleteket Venezuelában

Tüntetők százai fosztogattak csütörtökön üzleteket Venezuelában a koronavírus-járvány nyomán súlyosabbá vált gazdasági válság közepette.

A venezuelai sajtó szerint a tüntetések a járvány következtében megnövekedett élelmiszerárak miatt törtek ki. Az éhínség kerítette hatalmába az embereket írta az El Universal című lap Americo de Grazia parlamenti képviselőt idézve.

A közösségi médián megosztott független forrásból meg nem erősített – felvételek szerint emberek tömegei törtek be Upata településének üzlethelyiségeibe.

Az Efecto Cocuyo független hírportál legalább egy halottról és két sérültről számolt be egy ottani lövöldözésben. A venezuelai fegyveres erők megerősítették az incidenst, amelynek során tíz embert őrizetbe vettek.

Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járvány közepette, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből. Helyenként alapvető tisztálkodási szerek, mint víz és szappan sem állnak rendelkezésre. A szigorú amerikai szankciók és az olajár összeomlása csak tovább rontott a helyzeten.

Hivatalos adatok szerint eddig 298-an fertőződtek meg igazoltan az országban az új típusú koronavírussal, és tízen hunytak el a kórban. Juan Guaidó ellenzéki vezető ugyanakkor azt állítja, hogy a kormány szándékosan leplezi a válság valós méretét. Guaidó több mint egy éve próbálja sikertelenül kiszorítani Nicolás Maduro hivatalban lévő elnököt a hatalomból. Az Egyesült Államok és többtucatnyi más ország tavaly január óta az ellenzéki vezetőt ismeri el Venezuela törvényes ideiglenes elnökének. Maduro az ország hadserege, Oroszország, Kína és Kuba támogatásával tud mégis hatalmon maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában