meddig tart majd?

2018.09.26. 17:39

Tűzszünetet kötöttek a milíciák Tripoliban

Szeptember 4-én az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) védnöksége alatt már aláírtak egy tűzszünetet, amelyet azonban csak néhány napig tartottak tiszteletben.

Tűzszüneti megállapodást írtak alá a Tripoli déli részén egymással harcoló milicisták vezetői szerdán – jelentette be sajtóközleményében a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány belügyminisztere.

Az egyezményt az egységkormány részéről Abdusszalám Ásúr belügyminiszter látta el kézjegyével, az aláírók között pedig ott voltak Tripoli főváros és a közeli Tarhúna és Miszráta milíciáinak a vezetői is.

Az aláírók megállapodtak továbbá abban is, hogy felállítanak egy olyan reguláris egységet, amely a főváros déli részén – ahol a harcok a leghevesebbek voltak – biztosítja majd a rendet. Az egységben egyaránt részt vesznek tripoli és tarhúnai rendőrök is.

Az egy hónapja kiújult harcokban a legfrissebb hivatalos adatok szerint legalább 117-en vesztették életüket, 400-an megsebesültek, és több mint 25 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Az összecsapások Tarhúna és Miszráta városából érkezett fegyveres csoportok és a Tripoliban járőröző milíciák között robbantak ki a főváros feletti ellenőrzésért.

Szeptember 4-én az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) védnöksége alatt már aláírtak egy tűzszünetet, amelyet azonban csak néhány napig tartottak tiszteletben.

Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, az akkor már több évtizede kormányon lévő Moammer Kadhafi ellen elkövetett puccs után, amely máig tartó fegyveres konfliktusba torkollott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában