Üdvözli a nemzeti régiókért kiálló országgyűlési döntést a Székely Nemzeti Tanács

Újabb lendületet ad az aláírásgyűjtésnek a magyar Országgyűlés által elfogadott határozat, amely támogatja a nemzeti régiók védelme érdekében indított európai polgári kezdeményezést. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki tevőlegesen is bekapcsolódjon ebbe a folyamatba – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az SZNT elnöke szerdai közleményében örömmel és megelégedéssel üdvözölte, hogy a nemzeti régiók ügyében Székelyföldről indított európai polgári kezdeményezés körül az Országgyűlésben megvalósult a nemzeti egység. Rámutatott:

szimbolikus jelentőségű, hogy a támogatás a trianoni diktátum századik évfordulóján, az összetartozás évében valósul meg, ráadásul a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Mindez jelzi azt, hogy

„a nemzet egységét nem törték meg az elmúlt évszázad történelmi viharai”

- olvasható a dokumentumban.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten még 2019. július 21-én
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Izsák Balázs szerint a kezdeményezés már önmagában az európai nemzeti mozgalmak tekintetében mérföldkő lehet. Emlékeztetett, hogy

még két hónap áll rendelkezésre, hogy legkevesebb egymillió támogató aláírás összegyűljön a polgári kezdeményezés érvényességéhez.

„Az országgyűlési határozat újabb lendületet ad ennek a folyamatnak, de szükséges az is, hogy a kinyilatkoztatáson túl minden politikai szereplő, országos vagy helyi elöljáró, civil szervezet és egyház – mint ahogyan ezt már sokan megtették – tevőlegesen is bekapcsolódjon az aláírásgyűjtésbe” – olvasható a közleményben.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Hozzátette:

a magyar kezdeményezés sikere nem csupán a székelyek és a magyarok, hanem Európa számos nemzeti régiójában élő nemzeti közösség számára új lehetőségeket teremt önálló értékeik felmutatására, érdekeik érvényesítésére.

Kedden határozatban biztosította támogatásáról a magyar Országgyűlés az SZNT európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről. Az LMP által kezdeményezett, de a kormánypártok, a Jobbik és az MSZP által is támogatott országgyűlési határozatot 158 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában