CONAT

2021.02.26. 22:12

Új alakulatot hozott létre a kolumbiai hadsereg a kábítószer-termelők elleni fellépésre

Új alakulatot hozott létre pénteken a kolumbiai hadsereg a kokacserje-ültetvények, a kokaintermelés és az illegális bányászat felszámolására, illetve az e tevékenységekből bevételekhez jutó illegális fegyveres csoportokkal szembeni fellépésre.

A CONAT nevű alakulat létrehozásával párhuzamosan az ország vezetése tervet készített arra, hogy március végén növényirtó szerekkel, glifozáttal megpermetezi, tönkreteszi a kolumbiai kokaültetvényeket, amennyiben azt az alkotmánybíróság jóváhagyja.

„Az egységet azért hozták létre, hogy lecsapjon: elnyomja és felszámolja a kábítószer-kereskedők alakulatait, az illegális bányászathoz kapcsolódó határokon átnyúló fenyegetéseket, vadak, illetve emberek csempészését és a nemzetközi terrorizmus megnyilvánulási formáit” – jelentette ki Iván Duque elnök a Tolemaida katonai bázison tartott beszédében.

Az új, hétezer fős alakulatot főleg a venezuelai határon lévő Catatumbo régióban, valamint Cauca és Putumayo tartományokban fogják bevetni – közölte Diego Molano védelmi miniszter.

Az évtizedek óta tartó drogellenes műveletek ellenére a latin-amerikai ország továbbra is a világ egyik legnagyobb kokaintermelőjének számít. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC) szerint 2019-ben 154 ezer hektárnyi kokainültetvény volt Kolumbiában, ami hozzávetőleg 1137 tonna kokain előállítását teszi lehetővé. 2020-ra még nincsenek nemzetközi adatok, de a hadsereg közlése szerint 130 ezer hektár kokaültetvényt számoltak fel, és 500 tonna kokaint foglaltak le.

Kolumbia 2015-ben felfüggesztette a glifozáttal történő légi permetezést, mert az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatási eredmények alapján rákkeltőnek nyilvánította ezt a módszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában