Átverés

2017.07.28. 17:50

Új bűnmegelőzési módszer az idősek védelmében

Az idősek felvilágosításával csökkenti az „unokázós, trükkös csalások” számát a rendőrség – hangzott el a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a belvárosi nyugdíjasklubban tartott rendezvényén pénteken.

Terdik Tamás rendőr ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: sok elkövető azt használja ki, hogy az idősek általában is segítőkészek, főként, ha a hozzátartozóikról van szó.

Az „unokázós” módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozója, gyermeke, unokája bajba került: például baleset áldozata lett, életmentő műtétet kell végrehajtani rajta, tartozása van, vagy fogva tartják. Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

Ezért hívja fel a rendőrség az idősek figyelmét arra, hogy az ilyen gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá – hangsúlyozta a szakember.

A bűnmegelőzés sikerét mutatja, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb az „unokázós, trükkös csalás” – tette hozzá Terdik Tamás.

Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa a rendezvényen megerősítette: a Belügyminisztérium áldozatvédelmi programjának köszönhetően csökkent a trükkös csalások száma.

„Az önök generációja a legsegítőkészebb, sajnos egy picit szűrniük kell” – figyelmeztette a miniszteri biztos népes hallgatóságát a nyugdíjasklubban.

(Borítókép: MTI Fotó / Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában