Ország-világ

2021.05.22. 07:35

Új korszak köszöntött be a Leopárd tankokkal

Mentőövet jelentett a használt Leopard 2A4-esek megjelenése Tatán. Nem csupán egy új eszköz érkezett, de maga a harckocsizó fegyvernem kapott új életet 2020 júliusában, az első négy lánctalpas beérkezésével – derül ki a Honvédelem.hu most indított cikksorozatából.

Szomód, 2020. december 3. Katonák egy Leopard 2A4 harckocsin a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lõterén 2020. december 3. A lövészdandárhoz megérkezett a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjármûgyártótól lízingelt 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettõ. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Mindenki „tankos” akar lenni – összegezte a haderőfejlesztési program harckocsibeszerzésének talán legfontosabb hatását Horváth Sándor alezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának parancsnoka.

A Honvédelem.hu szerint szükség volt és van is az ideális esetben németül már beszélő jelentkezőkre, hiszen

2023-tól a már rendszerben lévő 12 darab Leopard 2A4-es után Európa legmodernebb harckocsijainak számító, vadonatúj Leopard 2A7HU-k is érkeznek Tatára.

A 44 harckocsi mellé szintén Leopard 2-es alvázakra épülő támogató járművek – öt műszaki harcjármű, három hídvető és egy vezető oktató – is érkeznek, mégpedig szintén a legmodernebbek.

Az alezredes emlékeztetett:

maga a harckocsizó fegyvernem majdnem megszűnt, mivel 2007. március 1-jétől egyetlen század maradt belőle, amit a dandár akkori Harci Támogató Zászlóaljába integráltak.

„Ekkor nagyon sok, régi és tapasztalt szakembert, javítókat, kocsiparancsnokokat veszített a szakma, s ennek is köszönhető az a generációs „lyuk”, ami az én korosztályom, illetve a fiatal tisztek, altisztek között tátong” – mondta az alezredes. Hozzátette: 2019-ben, amikor átvette a zászlóaljat, 69 fő volt az alegység létszáma, ma pedig 155 fő és még mindig növekszik – köszönhetően a toborzótevékenységnek és persze az új, modern technikának – írja a Magyar Nemzet.

„Igaz, már magának a lánctalpas megjelenésének is óriási vonzása van, de nekünk is ott kell lennünk mindenhol, rengeteg trükköt be kell vetnünk a sikerért” – emlékeztetett a zászlóaljparancsnok.

A lap felhívja a figyelmet, hogy nem szabad elfelejtkezni a zászlóalj jelenleg is hadrendben álló harceszközéről, a T–72-esekről sem. A szovjet eredetű típus szerepe még mindig nagyon fontos és az marad a közeljövőben is. Bár a tatai dandárnál rendszeresített két lánctalpas típus „kortársnak” számít, mégis nagyon sokban különböznek egymástól.

„Új korszak köszöntött be az új vasakkal. A KMW-kiképzés (gyártóvállalat – szerk.) végén volt lövészetünk, ahol pontosan megmutatkozott a pontosságra, az egyszerű és gyors kezelésre, az első lövés találatára „kihegyezett” filozófia. A Leopardnál minden az első lövés pontosságára, az első lövés találati valószínűségére épül fel” – mondta Horváth alezredes, hozzátéve: álló helyzetből álló célra, egyszerűen nem kihívás ezzel a harckocsival lőni.

„A mozgásos lőgyakorlatoknál is általában 30-35 kilométeres óránkénti sebességgel haladva lőttünk igen pontosan, ami eddig elképzelhetetlen volt”

– mondta a zászlóaljparancsnok, hozzátéve: a T–72-essel szemben a Leopard előre vagy tolatva, minden körülmények között, éjszaka is megoldja ezt a feladatot.

Borítókép: katonák egy Leopard 2A4 harckocsin a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén 2020. december 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában