Ország-világ

2021.09.16. 14:50

Újabb döbbenetes részletek derültek ki a Cseh Katalin-botrányról

A momentumos politikus családi cégéhez köthető hálózat vállalkozásaihoz ömlött az uniós pénz.

Egymás között adott-vett cégek, fél Európára kiterjedő cégháló, valamint egy óriási korrupciós botrány. És persze a sokszor emlegetett hologramos technológia, no meg rengeteg uniós pénz. A Cseh Katalin-ügy részleteit vizsgálva újabb elképesztő momentumokra bukkant a Demokrata.

A Cseh Katalin-botrány kirobbanása óta ismert:

a momentumos politikus családi cégéhez köthető hálózat vállalkozásaihoz ömlött az uniós pénz.

Az is kiderült, hogy a hálózat cégei összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket – Vác mellett például a Nógrád megyei Szécsény, Szirák és Ludányhalászi is felbukkant helyszínként –, miközben több milliárd forintnyi EU-s pénzt nyertek el. Bár korábban a Pesti Srácok írt arról, hogy a hálózatnak Szerbiában, sőt Svájcban is vannak tagjai, a külföldi szálról eddig kevesebb szó esett. Pedig például a szlovákiai vonal sok érdekességet tartogat.

A Demokrata szerint felmerül a gyanú, hogy a svájci HoloTech Switzerland AG által létrehozott és használt technológia alkalmazásával nem csupán Magyarországon, hanem

külföldön, több országban is pályázhatott Lakatosék érdekköre további uniós támogatások reményében.

Az egyik ilyen ország Szlovákia lehet, ahol a Finance Partners Slovakia s.r.o az M&M 2003 Kft.-n keresztül juthatott hozzá a géphez.

Az M&M 2003 Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa, Vanda Tamás – miután átvette a társaság vezetését – azonnal átköltöztette a céget a Lakatosék nevével fémjelzett Vác, Nádas utca 6. szám alatti székhelyre, ráadásul a cégkapcsolatok alapján kimondható, hogy szoros kapcsolatban áll Piszmán Zoltánnal, akivel éveken át közös érdekeltségekkel rendelkezett.

Piszmán Zoltán több, ma már Lakatosékhoz köthető vállalkozásnak az alapítója,

többek között a többször említett Finance Partners Slovakia s.r.o. nevű szlovák cégnek, amely kezdetben egy rejtélyes liechtensteini vállalat birtokában volt, és Piszmánnal karöltve több szálon is összekapcsolódott a Lakatos családdal. Ugyanez elmondható a Finance Partners Slovakiáról és a céget jelenleg vezető Milan Kopriváról is – írja a Demokrata.

Ami eddig köztudott a Cseh Katalin-ügyről

  • 2021. július 18-án a bennfentes.net portál szerkesztőségébe érkezett egy titokzatos csomag, amelyben egy felvétel volt. Azon egy „Anonymous-maszkos” alak azt ígérte, lebuktat egy kétszínű politikust.
  • Hamar kiderült, hogy a maszkos alak Cseh Katalinra gondolt. A Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást szereztek.
  • Megszólalt Cseh Katalin, aki azt állította, hogy „a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett”.
  • Az Origo kiderítette, hogy a Cseh Katalinhoz köthető cégek között összetettebb kapcsolat állhat fenn, mint ahogy azt a politikus megpróbálta beállítani.
  • Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.
  • A Gazdasági Versenyhivatal elkezdte a vizsgálatot.
  • A nyomdánál a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódni kezdett.
  • Kiderült, hogy Cseh Katalinék cége az olimpiára hivatkozva adott be EU-s pályázatot, miközben épp a Momentum akarta megfúrni (sikeresen) a torna megszervezését.
  • Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő bejelentette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is megkezdte a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében.
  • Elkezdett nyomozni a NAV.
  • A Magyar Nemzet újabb pályázatokra bukkant. A lap szerint Szécsényben a vállalkozások 1,5 milliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a Rákóczi út 125. szám alatti ingatlanra. A címen a Cseh Katalin botrányához köthető cég, a Pannónia Nyomda Kft. is megjelenik.
  • Szécsény képviselő-testületében már 2019-ben bűncselekménygyanút emlegettek azokkal a vállalkozásokkal összefüggésben, amelyekről kiderült, hogy Cseh Katalinék céghálózatához tartoznak.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában