Ország-világ

2019.08.25. 08:29

Újabb hadihajót küldenek a britek a Perzsa-öbölbe

Nagy-Britannia újabb hadihajót küld a Perzsa(Arab)-öbölbe a hajózás szabadságának biztosítására – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter szombaton.

A Reuters jelentése nem tért ki arra, hogy milyen hajóról van szó, sem arra, hogy mikor és honnan indítják útjára az öböl felé.

Irán a Perzsa(Arab)-öböl bejáratában, a Hormuzi-szorosban bő egy hónapja lefoglalta a Stena Impero nevű, brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót, amely továbbra is iráni őrizetben van. A járműfoglalás után Nagy-Britannia hadihajókat küldött az öbölbe a hajózás zavartalanságának biztosítására.

Irán a Stena Imperót arra válaszul foglalta le, hogy a brit haditengerészet július 4-én Gibraltárnál feltartóztatott egy iráni tartályhajót, amelyet azzal gyanúsított, hogy az európai uniós szankciókat megsértve nyersolajat szállít Szíriába. A vízi jármű egészen augusztus 15-éig „fogságban” volt, ekkor kapott engedélyt a távozásra, jóllehet az Egyesült Államok többször kérte Gibraltártól, hogy ne engedje el, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajóra Iránnal szembeni amerikai szankciók alapján. Washington szerint a tartályhajó az iráni Forradalmi Gárdáé, amelyet terrorszervezetként tart nyilván.

Gibraltár az amerikai kérést arra hivatkozva utasította el, hogy amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában