alapvető infrastruktúra

2019.05.21. 13:16

Újraindult a Tripoli vízellátásáért is felelős szivattyúállomás

A Nagy Mesterséges Folyó elnevezésű vízvezeték-hálózatért felelős vállalat a nap folyamán megerősítette, hogy Tripoli és néhány más, környező város, egyebek mellett Garján vízellátása újra biztosított.

Újraindult kedden az a líbiai szivattyúállomás, amely a többi közt Tripoli vízellátásáért is felelős – közölte a vízvezeték hálózatot üzemeltető cég, hozzátéve, hogy humanitárius katasztrófát akadályoztak meg.

Maria Ribeiro, az ENSZ líbiai küldöttjének helyettese hétfői közleményében aggodalmát fejezte ki a tripoli lakosság miatt, amelynek a néhány hete fellángolt harcok miatt így is sok nehézséggel kell megküzdenie. „A lakosság számára alapvető infrastruktúrát érintő támadásokat akár háborús bűncselekménynek is lehet tekinteni” – hangsúlyozta Ribeiro.

A fővárostól mintegy 400 kilométerre fekvő Suvejrif térségben lévő szivattyúállomást szombaton állították le fegyveresek. A tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai kormány az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatait vádolta a szabotázzsal.

Haftar „Líbiai Nemzeti Hadserege” tagadta a vádakat, egyik parancsnokuk pedig kedden bejelentette, hogy biztonsági erőket küldtek az állomásra a működés biztosításának érdekében.

Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Az offenzíva a főváros déli részén akadt el, ahol a Fájez esz-Szarrádzs vezette kormányhoz hű milíciák felvették a harcot Haftar csapataival, és az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

A környéken dúló harcok során már csaknem ötszázan vesztették életüket, és körülbelül 75 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból. A milíciák megtámadtak egy menekültközpontot is. Az összecsapások miatt több iskola bezárt, és nem ritkák az áramkimaradások sem.

A Nagy Mesterséges Folyó elnevezésű vízvezeték-hálózat, amely Líbia legnagyobb mérnöki teljesítményének számít, és még Moammer Kadhafi diktátor idején építették meg, az északi száraz területek – a többi közt Tripoli – felé szállítja a dél-líbiai oázisok vizeit. Az üzemeltető cég a közleményében leszögezte, hogy a hálózat a rivális frakciók egyikéhez sem tartozik, a harcoló feleket pedig felszólította a líbiai lakosság vízellátásának biztosítására.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában