Koronavírus

2021.11.23. 16:19

Ukrajna újabb két évre meghosszabbította szerződését a Pfizerrel

Újabb két évre, 2022-2023-ra meghosszabbította Ukrajna a koronavírus elleni vakcinák szállítására vonatkozó szerződését az amerikai székhelyű Pfizer vállalattal – jelentette be kedden Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy ez idő alatt Ukrajna évente 25 millió dózis oltóanyagot fog kapni a vállalattól. Emlékeztetett arra is, hogy megengedett az mRNS-oltások, azaz a génbázisú oltóanyagok kombinálása.

"Ha valaki az első adagnak AstraZeneca-oltást kapott, akkor a másodiknak kaphat mRNS-vakcinát, vagyis Modernát vagy Pfizert. Más típusú vakcinák egymást követő beadása jelenleg nem engedélyezett. Vagyis a kínai gyártású CoronaVac után nem javasolt Moderna- vagy Pfizer-oltóanyag beadása. Azok, akik kombinált vakcinákat vettek fel, teljesen immunizáltnak minősülnek, és oltási igazolást kaphatnak" - magyarázta a miniszter.

Ukrajnában jelenleg négyféle, koronavírus elleni oltóanyag áll rendelkezésre: az AstraZeneca, a Sinovac kínai vállalt által gyártott CoronaVac, a Pfizer-BioNTech által Comirnaty néven bejegyzett vakcina és Moderna.

Az egészségügyi tárca hivatalos honlapján közzétett legfrissebb adatok alapján jelenleg az ország 24 megyéjéből három van a járványhelyzet szerinti legenyhébb, "sárga" besorolásban, szintén három - köztük Kárpátalja - az eggyel magasabb kockázatú "narancs" besorolásban, míg a többi, valamint a főváros, Kijev a legszigorúbb korlátozásokkal járó, "vörös" kategóriában.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 12 729-nel 3 353 136-ra, az elhunytaké 720-szal 82 318-ra nőtt.

Az aktív betegek száma közben mintegy 11 ezerrel 474 221-re csökkent. Az elmúlt napon 2055 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 025 360-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 888 975-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 270 258 embert oltottak be az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában