Járvány

2021.03.27. 19:53

Ukrajnában egyre gyorsul a fertőzés terjedése

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is a megelőző napi, eddigi rekordhoz közeli, csaknem 17,5 ezer új beteget regisztráltak egy nap alatt, az egészségügyi miniszter pedig azt jósolta, hogy a napi növekmény hamarosan elérheti akár a 25 ezret is.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 17 424 új esettel 1 632 131-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. Ez csak mintegy hétszázzal kevesebb a megelőző napi 18 132-nél, ami az eddigi legmagasabb napi növekmény volt. Az elhunytaké 290-nel 31 751-re nőtt. Eddig 1 297 282-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint tízezerrel 303 098-ra emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is nagyon sok, 4747 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került. A legtöbb új beteget, 1407-et ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 1226 új beteget jegyeztek fel. Velük együtt Kijevben az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 159 ezret, az elhunytaké 39-cel 3274-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közben kijelentette, hogy az idei év végéig bizonyosan érvényben maradnak Ukrajnában a karanténkorlátozások. Prognózisa szerint a betegek száma még két-három hétig jelentős mértékben nőni fog, szerinte a napi növekmény elérheti a 25 ezret is. Kilátásba helyezte, hogy

amennyiben a helyzet irányíthatatlanná válik és veszélybe kerül az egészségügyi rendszer, leállíthatják a közösségi közlekedést is.

A miniszter szombaton a Facebookon közölte, hogy eddig az országban 192 264-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük előző nap 17 939-en. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Ukrajnát március elején érte el a járvány harmadik hulláma. Az UNIAN jelentése szerint

szombaton már 12 megye – köztük Kárpátalja – és a főváros, Kijev került a legsúlyosabb helyzetű, „vörös” besorolásba.

A már az ország felét kitevő „vörös” régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben: csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tilos mindenféle tömegrendezvény és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás.

A Rejting kutatóközpont egy friss felmérése ugyanakkor azt az eredményt hozta, hogy az ukránoknak csupán a 26 százaléka támogatna egy országos szintű teljes zárlatot a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában