megtorlás

2017.10.30. 21:45

Válaszcsapással fenyeget az Iszlám Dzsihád

Válaszcsapással fenyeget az Iszlám Dzsihád, hogy megtorolja alagútja felrobbantását és kilenc harcosának megölését – közölte az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna hétfő esti híradójában.

„Ez az alagút része elrettentő politikánknak a palesztin nép védelmében” – jelentette ki az Iszlám Dzsihád szóvivője, Daud Siháb. „Minden lehetőséget megvizsgálunk annak érdekében, hogy ne veszítsük el az agresszió megválaszolásának lehetőségét” – tette hozzá.

Az Iszlám Dzsihád válaszcsapással fenyeget, és a következő órákban, valószínűleg az éjszaka folyamán derül ki, hogy beéri-e néhány válaszrakéta útnak indításával a 2014 nyarán végrehajtott Erős szikla hadművelet óta Izrael és a Gázai övezet iszlamista erői között kialakult feszült helyzetben.

A hétfő délután felrobbantott támadó alagút az Iszlám Dzsihád radikális iszlamista csoporthoz tartozott, és a detonáció megölt több katonai vezetőt, köztük Arafat Abu Mursidot, a csoport gázai központi részeinek katonai parancsnokát és helyettesét, valamint a Hamász egyik kommandós egységének a parancsnokát.

„Izrael háborút indított ellenünk” – állította az Iszlám Dzsihád szóvivője a történtek után, de a tévé szerint a Hamász vezetői elsősorban egyiptomi nyomásra ezekben az órákban csillapítani próbálják a szervezetet.

A tízes híradó szakértői szerint az izraeli hadsereg illetékesei is meglepődtek az Izraelbe átnyúló alagút felrobbantása után a halottak és a sebesültek magas számán. Jeruzsálemben úgy vélik, hogy főként másodlagos robbanások, a földalatti járatban tárolt robbanószerek berobbanása, valamint a mentés idején a járat rájuk omlása okozhatta az Iszlám Dzsihád veszteségeit.

Izrael a rövid hatótávolságú rakéták ellen használatos vaskupolarendszer légvédelmi egységeinek gázai határhoz telepítése mellett csapatösszevonásokat is végrehajtott az enklávé határánál, és Egyiptom segítségét kérte a helyzet eszkalálódásának megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában