Járvány

2020.06.01. 11:58

Víruskutató: szórványos esetek nagy valószínűséggel továbbra is lesznek

Arra kell számítani, hogy időnként újra megjelenik majd az orvosi statisztikákban a koronavírus.

Hozzá kell szokni, hogy a koronavírus-járvány nem tűnik el teljesen, szórványos esetek nagy valószínűséggel továbbra is lesznek – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A szakember hangsúlyozta, minden járványra jellemző egy felfutó, majd egy lecsengő szakasz, lefolyása haranggörbe alakú. Mivel a koronavírus teljesen új kórokozó volt, a görbéje a nulláról indult, azonban valószínűleg nem érkezik vissza ugyanerre a pontra – mondta.

Hozzátette: arra kell számítani, hogy időnként újra megjelenik majd az orvosi statisztikákban a koronavírus.

A magyarországi terjedést elemezve Rusvai Miklós azt mondta: egy kiugró pont – a Pesti úti idősotthonban kialakult gócpont – kivételével a járványgörbe nagyon lapos alakot mutat.

A műsorban beszéltek az úgynevezett „szuperterjesztőkről” is, akik a foglalkozásuk miatt sok emberrel érintkeznek, ugyanakkor nem betegednek meg nagyon, ezért továbbra is járnak közösségbe.

Rusvai Miklós hangsúlyozta: egy – több szempontot figyelembe vevő – „finomhangolással” megelőzhető lehet egy második hullám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában