Járvány

2020.10.12. 10:15

Vírustesztnek vetik alá egy kínai város kilencmilliós lakosságát

Csingtao egyik, a külföldről beérkező koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódó járványgócot észleltek.

Koronavírus-tesztelésnek vetik alá a kelet-kínai Csingtao teljes lakosságát, miután a városban új belföldi eseteket fedeztek fel a hétvégén.

A kilencmillió lakosú nagyváros egészségügyi bizottsága hétfőn a honlapján kiadott közleményben adta hírül, hogy a város egyik, a külföldről beérkező koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódó járványgócot észleltek.

A bizottság beszámolója szerint azt követően, hogy a város mellkassebészeti klinikájához köthetően három tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, megkezdték a kontaktkutatást és a széles körű tesztelést. A fertőzöttekkel közeli kapcsolatba került emberek, valamint a kórház dolgozói közül eddig négy embert diagnosztizáltak a koronavírus okozta Covid–19 betegséggel, és további ötöt regisztráltak panaszmentes fertőzöttként. A korábban tünetmentes esetekként megfigyeltek közül két embernél jelentkeztek továbbá a betegség tünetei, így jelenleg összesen 6 beteget tartanak számon a városban.

A hétvége óta már több mint 140 ezer emberen végeztek vírustesztet, közülük több mint 110 ezernél kizárták a fertőzés lehetőségét. A város teljes lakosságának tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni.

A nemzeti egészségügyi bizottság hétfői jelentése mindazonáltal – egyelőre ismeretlen okból – nem tett említést a Csingtaóban azonosított betegekről, akiknek a diagnózisa immár 57 napja tartó, új belföldi eset nélküli időszakot szakítana meg. Az országos adatok alapján Kínában jelenleg 230 beteget kezelnek Covid–19-cel, és 395 panaszmentes vírushordozót, valamint csaknem nyolcezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában