Fegyverrel a kézben

2017.07.17. 08:45

A visszatérő iszlamisták veszélyt jelenthetnek a Balkánra

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet soraiban harcoló balkáni fegyveresek veszélyt jelenthetnek származási országukra, ha a harcok megszűntével hazatérnek – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter egy belgrádi lap beszámolója szerint.

A politikus (képünkön) felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbiából 49-en csatlakoztak a szíriai és az iraki harcokhoz az IÁ oldalán. Azt mondta: néhányan közülük meghaltak, de sokan még most is a harctéren vannak. Hangsúlyozta, hogy a szerb harcosok száma lényegesen kisebb, mint a sok más környező országból származó fegyveresé, de akár néhány harcos is veszélyt jelenthet, ha hazatér. Emlékeztetett: például Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából több százan csatlakoztak az IÁ közel-keleti csoportjaihoz.

A szerb parlament 2014 végén módosította a büntető törvénykönyvet, amelyben büntethetővé tette a külföldi harcokban való részvételt, sőt a toborzást is. Hasonló törvény létezik mindegyik nyugat-balkáni országban.

Nebojsa Stefanovic szerint

a tapasztalat az, hogy harcosok hazatérve sem teszik le a fegyvert, hanem maradnak annál, amit jól megtanultak: az erőszaknál és a terrorizmusnál.

Zoran Dragisic, a Belgrádi Egyetem biztonságpolitikai karának tanára szerint a szerb titkosszolgálatok minden olyan szerb állampolgárról tudnak, aki csatlakozott az IÁ-hoz, hiszen ők bűncselekményt követtek el, és ha hazatérnek, börtönbüntetés vár rájuk.

Szerbiában az iszlám szélsőségesség központja a délnyugat-szerbiai Tutin, a legtöbben innen csatlakoztak a közel-keleti terrorszervezethez. A legfőbb toborzóhely pedig a bosnyák többségű Novi Pazar. Az Iszlám Állam európai központja Bécsben és néhány német városban van – tette hozzá Zoran Dragisic, aki szerint veszélyt jelent Koszovó is, ahonnan több százan mentek el, és ezek az albán terroristák kegyetlenségükről váltak hírhedtté.

A szakértők felidézték, hogy a szélsőséges iszlamisták többször is megfenyegették a Balkánt, és szerintük ha egyszer hazatérnek, veszélyt jelenthetnek az egész térségre.

Címkék#terror

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában