Járvány

2020.04.29. 17:17

Vizsgálatot indítottak az idősotthonok ügyében

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt – közölte a hivatal szerdán

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében az átfogó vizsgálat elrendelését azzal indokolta: az elmúlt időszakban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy az ország több idősotthonában számos idős lakó fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kifejezetten

az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID-19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

A vizsgálat során az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonát, amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény. Az ombudsman továbbá megkereste a jászapáti Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce) és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit.

A megkeresésekre érkezett válaszok értékelését követően

az ombudsman megállapításairól, észrevételeiről, a vizsgálat tapasztalatairól tájékoztatást nyújt az érintetteknek annak érdekében, hogy elősegítse az otthonban élő idős lakók jogainak hatékony védelmét

- közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közlemény rámutat, az ombudsmannak kiemelt feladata az idősek alapjogi védelme, hiszen az idős emberek sérülékenységük, olykor súlyos kiszolgáltatottságuk miatt minden tekintetben különleges bánásmódot igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában